"Ne uništavajte ono što imate želeći ono što nemate." - Epikur

Postoje trenuci u životu kada nam se čini da je sve krenulo loše, ali zaboravljamo da smo se sa takvim situacijama već suočavali i da na kraju sve dođe na svoje mesto. Kada se suočimo sa porazima, neuspehom, razočaranjem, osećaju nelagodnosti je teško da se odupremo. Sve što nam se događa je vredna lekcija koja vas može ojačati i podstaći da stvorite budućnost kakvu želite.

Evo kojih 7 saveta pomažu da pronađete snagu kada stvari krenu naopako:

1. Prihvatite stvarnost onakvu kakva jeste - Umesto da se krijete od promena, prihvatite ih. Iskoristite ih kao priliku za lični rast. Kao rezultat toga, ili ćete dobiti ono što želite, ili ćete razumeti koji bi sledeći korak trebalo da bude na putu do onoga što želite. Najveća razočaranja su obično rezultat pogrešnih očekivanja. Otpuštanje besmislenih očekivanja je vaš prvi korak na putu ka sreći.

2. Podsetite se da je sve u ovom životu prolazno - Svaka oluja pre ili kasnije se završava. Rane koje zadobijete se isceljuju. Tama uvek ustupa mesto svetlosti. Međutim, često zaboravljamo da ništa nije večno, uvek se nešto završava i počinje. Svake sekunde imate priliku da napravite kroak napred, a ono loše, već sutra može postati dobro.

3. Svakog dana budite za korak bliži svom cilju - Ne čekajte da se nešto dogodi, već se sami aktivirajte i učinite nešto veliko i važno. Najpouzdaniji način da se predvidi budućnost jeste da je kreirate lično. Ne sedite i ne posmatrajte kako vam život prolazi. Uzmite aktivno učešće u njemu.

4. Ne dozvolite da negativnost vlada vama - Optimizam je strategija, a ne odgovor. Najplodnije vreme za optimizam dolazi upravo u trenutku kada sve oko vas ne izgleda tako dobro. Sreća nije odsustvo problema, već sposobnost da se sa njima nosite. Shvatite svoju unutrašnju snagu i prepoznajte da ste sposobni da odišete optimizmom. Vi određujete kako ćete reagovati na ljude i događaje. Možete ili dozvoliti negativnosti da upravlja vašim životom, ili možete izabrati da budete optimistični.

5. Fokusirajte se na male, ali značajne promene koje možete već sada napraviti - Ako odlučite da svaki trenutak tretirate kao priliku da se malo poboljšate, rezultati će doći prirodno. Kada stvari ne idu po planu, čak i najmanja akcija može napraviti ogromnu razliku. Svakodnevno napravite mala promene. Upravo ove izmene će dovesti do toga gde želite da završite.

6. Budite zahvalni - Postoji mnogo stvari na kojima u svom životu možete biti zahvalni. Epikur je jednom rekao: "Ne kvari utisak o onome što imaš želeći ono što nemaš." Zapamtite da ste se nekada samo nadali da ćete dobiti ono što sada imate. Zapamtite ovo kada vam se život čini nepravednim. Ne zaboravite da se zahvalite za sve jednostavne i naizgled svakodnevne darove koje vam je život dao. Sa zahvalnošću pretvarate jednostavno oko sebe u neverovatno.

7. Poklonite sebi pažnju koju zaslužujete - Ne ignorišite i ne potiskujte svoja osećanja i potrebe jer to može dovesti samo do stresa, bolesti, loših odnosa, napada besa, depresije... Prestanite da ugađate svima oko sebe na svoju štetu. Zauzmite prema sebi stav prijatelja, budite osoba koja voli svoj odraz u ogledalo i sebe zna da uteši najlepšim rečima. Ne plašite se kaka utisak ćete ostaviti an druge. Vi ste važni. Vaše misli i osećanja su bitna. Vaše mišljenje je važno. Možete živeti onako kako mislite da je ispravno, u skladu sa svojom srećom.

Izvor: Sensa