Dolazi nam jesen, novo godišnje doba koje nosi svoju energiju i svoje prirodne zakonitosti koje prati i naše telo. Kako bismo zadovoljili njegove potrebe, ali i svog duha, treba da se pripremimo za novu sezonu kako bismo sačuvali vitalnost. U tome nam pomaže tradicionalna kineska medicina kojom se u septembarskom broju magazina Sensa bavila dr Slađana Sisojević (ig @jednostavna_medicina)

Evo koje 3 stvari treba da uradimo s jeseni:

1. Hrana

"Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, naši organi su u korelaciji sa bojama, ukusima, hranom, sezonama... Jesen je sezona povezana sa plućima. U skladu sa tim, i naše pripreme za jesen treba uglavnom da budu fokusirane na ojačavanje pluća. Boja pluća prema TKM je bela, a boja se može uneti i hranom. To je hrana koja jača pluća, a time i imunitet. U ’belu hranu’ spadaju: pirinač, krompir, praziluk, karfiol, špargla, bela rotkva, kupus, belance, kokos... Pikantan ukus i ljuto takođe stimulišu pluća."

2. Otpuštanje vezanosti

"Kako idemo ka svežijem vremenu i kraćim danima treba više da se okrenemo sebi. Kao što lišće menja boju i opada sa drveća, vreme je i za nas da otpustimo sve što nas vuče dole."

  • Oslobodite se vezanosti za stvari i za ljude.
  • Raščistite ormar i donirajte staru odeću. Preuredite kuću ili makar ispremeštajte nameštaj.
  • Rešite se viška obaveza i zadataka.
  • Otpustite negativne (toksične) ljude i situacije iz svog života.
  • Stavite sebe na prvo mesto!
  • Oslobodite se ljubomore, oholosti, očekivanja, osuđivanja, kontrole, krivice, ljutnje, straha i tuge.

3. Istina u očima

"Znate kako se kaže da se sve emocije vide u očima? To je tačno i važi i za setu, koju možemo videti u zoni gde se projektuju pluća. Iskusan iridolog će tačno razlikovati emociju pluća od organskog oboljenja, kao što je, na primer, bronhitis i sl. Ako ste tužni i setni, to uspešno rešava homeopatski lek Ignatia. Izlečiće vašu tugu i razočaranja, bilo da su vezana za ljubavni odnos ili za životne situacije. Ukoliko imate previsoka očekivanja, pomoći će vam da prihvatite neizbežno i da pustite. Od pomoći su i Bahove kapi – esencija Honeysuckle (orlovi nokti), koja se primenjuje kad se držimo za prošlost, za ’stara dobra vremena’, za nostalgiju i osećaj da život više nije ispred, nego iza nas. Pomaže nam da se sa radošću sećamo lepih uspomena i da nam one budu osnova, dobar temelj za budući život. Tako se uspostavlja ravnoteža, a u emotivnoj ravnoteži – nema razboljevanja."

Izvor: Sensa