Doručak je najvažniji obrok tokom dana, a posebno je značajan za regulisanje apetita. Mnogi biraju bržu varijantu doručka u pekari, u proizvodima sa puno šećera, masnoće i aditiva, što može nepovoljno uticati na vaše zdravlje. Takođe, preskakanje doručka može biti okidač za rast holesterola.

Za doručak izaberite zdrav i hranljiv obrok koji će sniziti holesterol u krvi i održati ga u ravnoteži - evo 5 predloga:

1. Ovsena kaša sadrži rastvorljiva vlakna koja se vezuju za holesterol u vašem digestivnom traktu i pomažu u uklanjanju toksina iz tela. Najbolje je da se odlučite za nezaslađenu verziju u koju možete dodati svoje dodate, prelive (mleko, voće). Dodavanje isečene jabuke, kruške ili malo maline ili jagoda može biti dobar dodatni izvor vlakana. A ako nemate vremena da kuvate ovsene pahuljice ujutru, onda će i hladna ovsena kaša raditi. Samo izbegavajte instant proizvode koje u sebi imaju previše šećera. Dodavanje isečene banane ili bobičastog voća takođe će povećati sadržaj vlakana u žitaricama.

2. Tost sa avokadom - Ova mešavina tost hleba i pire avokada je trendi izbor za doručak, ali takođe ima svoje zdravstvene prednosti. Avokado ima visok sadržaj mononezasićenih masnih kiselina, koje snižavaju holesterol i smanjuju rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara. Možete ovaj obrok koristiti kao zamenu za hranu za doručak sa visokim sadržajem zasićenih masti, kao što su kobasica ili slanina, koje pouzdan izvor povezuje sa povećanim rizikom od srčanih bolesti.

4. Kajgana sa spanaćem - Ako pazite na nivo holesterola, ali i dalje tražite opciju doručka bogatog hranljivim sastojcima, belanca koja su bez holesterola i puna proteina su odlična opcija za vas. Umutite nekoliko belanaca i ubacite šaku spanaća za dodatnu količinu vlakana. Pržite jaja u maslinovom ulju ili ulju od repice. Ova zdrava ulja mogu pomoći u poboljšanju nivoa holesterola, bolja su varijanta od masti životinjskog porekla, kao što je puter.

U video prilogu ispod pogledajte recept za sok koji snižava holesterol!

Sok koji snižava holesterol  TikTok/mattgourmetkitchen

Izvor: Sensa/Sensa.story.hr