Šumska kupka se naziva novim wellbeing trendom ili praksom svesnosti (zapravo je oboje), ali šta je zapravo šumsko kupanje? Izraz shinrin-yoku (šumsko kupanje) uveli su 80-ih godina Japanci kako bi opisali fizicku i mentalnu praksu koja se sprovodi u zelenim oazama, piše Magda Dežek.

Svrha je bila dvostruka: ponuditi svojim stanovnicima lek protiv iscrpljenosti usled pojačanog tehnološkog procvata i podstaknuti ih da se ponovno povežu sa prirodom. Japanci su vrlo brzo prihvatili ovaj oblik ekološke terapije. Od tada je Zemlja izlazećeg Sunca predvodnik u naučnom proucavanju šumskih kupki, podupirući naukom ono što već znamo instinktivno – isceljuje nas vreme provedeno u prirodi.

Otkrivamo 10 dobrobiti šumskog kupanja:

1. Jača imunitet tako što povećava aktivnost prirodnih ćelija ubica i proteina koji se bore protiv raka, kao što su perforin, granulizin i granzimi.
2. Smanjuje nivo hormona stresa kao što su adrenalin, noradrenalin i kortizol.
3. Poboljšava san.
4. Smanjuje aktivnost simpatičkog nervnog sistema i povećava aktivnost parasimpatičkog nervnog sistema, pa deluje opuštajuće.
5. Smanjuje krvni pritisak i otkucaje srca, pa deluje preventivno na hipertenziju i srčane bolesti.
6. Može se primeniti u rehabilitacijskoj medicini.
7. Praktikovan u gradskim parkovima takođe korisno deluje na zdravlje.
8. Deluje preventivno na bolesti prouzrokovane stilom života. Smanjenjem stresa mogu se prevenirati bolesti kao što su: hipertenzija, depresija, kardiovaskularne bolesti (infarkt
miokarda), moždani udar (cerebralno krvarenje), čir na želucu, gojaznost, alkoholizam, anksioznost, poremećaj u ishrani, itd.
9. Deluje preventivno na depresiju.
10. Deluje preventivno i na viruse jer smanjuje stres i jača imuni sistem.

Izvor: Sensa