Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 ZABORAVLJENIH OBIČAJA ZA KRSNU SLAVU: Evo kako se prema starom verovanju slavi za zdravlje is reću cele porodice

Stari i ponekad zaboravljeni običaji za slavu - tradicionalni rituali za koje se veruje da donose sreću i zdravlje!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Običaj koji se u Srbiji sačuvao kroz tradiciju jeste krsna slava. Mnogi rituali i običaji ove porodične cerimonije menjali su se kroz vekove, a neki običaji, koji su nekada bili najvažniji, danas su zaboravljeni.

Kako je nastala slava?

Pre primanja hrišćanstva, Srbi su bili mnogobožački narod. Pored vrhovnog boga Peruna, koga su svi poštovali, svaki dom je imao svoje "domaće" božanstvo. Po prirodi sentimentalni i vezani za domaće navike i običaje, nakon susreta sa hrišćanstvom, Srbi su se najteže odricali tih božanstava.

Pročitajte još:

ZAŠTO SE U DOMU PALI SLAVSKA SVEĆA: važni običaji za krsnu slavu

Slava treba da bude skroman i pobožan susret

Tradicija srpske krsne slave: šta se nosi na poklon

Tek za vreme svetog save slave su počele da se povezuju sa hrišćanstvom. Tada su počeli da se slave sveci koji su postali zaštitnici i pomoćnici srpskih domova i manastira, porodica i plemena, sela i gradova, pa i čitavih pokrajina i oblasti. Tako je nastala današnja krsna slava.

Kako jedna porodica počinje da slavi slavu?

Krsna slava prenosi se sa kolena na koleno, sa oca na sina, dok žene udajom uzimaju muževljevu slavu. Za ljude sa istom slavom ranije se znalo da potiču od istog pretka, ali vremenom i raseljavanjem, ovo pravilo je prestalo da važi.

Ukoliko sinovi žive sa ocem, slave svi zajedno. Ali, kada se sin oženi, osnuje svoju porodicu i odseli iz roditeljske kuće, treba da počne da slavi slavu u svom novom domu.

Kako se prima krsna slava od oca?

Prve godine kada se sin odseli, on dolazi kod oca na slavu. Kad se slavski kolač iseče, otac iz desne ruke daje sinu četvrtinu kolača, poljube se, čestitaju jedan drugom, a sin taj kolač nosi u svoj dom, deli ga sa porodicom i naredne godine slavi u svom domu.

Pripreme za slavu

Nekoliko dana pred slavu, u domu počinju pripreme, kako bi se krsna slava svečano proslavila. Kuća se rasprema i čisti, članovi porodice kupuju po nešto novo od odeće, naročito za decu. Prema verovanju, u kući treba da vlada svečana atmosfera, pozitivna energija, ljubav i harmonija.

Još jedan od običaja pred slavu jeste sveženje vodice. Bosiljkom, tamjanom i molitvom osvećuje se voda u porodičnom domu pre slave, a članovi porodice umivaju se tom vodom za zdravlje i blagostanje cele porodice.

Najvažnija priprema za slavu

Bogata slavska trpeza, druženje i nasmejana lica svakako su deo slavske atmosfere, ali prema verovanju najvažniji rituali za slavu jesu priprema slavskog kolača, žita i crnog vina. Zabluda je da se za slavu podrazumeva veliki ručak. Pripremaju se ove obavezne 4 stvari, a sve ostalo je stvar izbora, mogućnosti i želje.

Nastavak pročitajte na sledećoj strani!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj