Iako znamo da nam destruktivni odnosi donose samo štetu, loše utiču na naše emocije, mentalno i fizičko zdravlje, i dalje ostaje patnja posle raskida. Nije tako jednostavno izbrisati čoveka, zaboraviti prošlost i lagano ući u novi život, ali je moguće. Nakon raskida često gubimo energiju, osećamo kao da su svi planovi pali u vodu i plašimo se usamljenosti. Ovo su prirodna osećanja koja treba prihvatiti, osvestiti, a potom prevazići, bez potiskivanja i žurbe.

Takođe, mnogima je nakon raskida samopouzdanje ugroženo i teško mogu da veruju drugoj osobi. Kako se onda oporaviti nakon destruktivne veze i preboleti bivšu ljubav? Evo saveta psihologa:

1. Preuzmite kontrolu nad onim što se dešava! Ponavljajte svakog dana sledeće afirmacije:

- Ja sam gospodar svog života
- Ja vladam svim što se dešava u mom životu
- Ja sam kontrolišem svoje stanje i svoje korake

Sami odlučujete i postupajte po svome. Preuzmite kontrolu nad svojim životom, uradite ono što ste oduvek želeli i osvestite da sve zavisi od vas. Sreća je u vašim rukama!

2. Razgovarajte sa nekim ko zaista želi da vas sasluša. Ne možete zadržati negativnost u sebi. Veoma je važno da progovorite, kažete sve što vam je na duši, izlijete sav bol i ogorčenost. Možete ići kod psihoterapeuta koji vam može dati i korisne savete i alate za prevazilaženje trenutnog problema, možete pričati sa članovima porodice, bliskim prijateljem od poverenja...

3. Dajte sve od sebe da se ponovo osećate snažno! Više spavajte, promenite okruženje, upišite neki hobi, vežbajte... Radite istovremeno na snazi tela i uma - to će učiniti da se osećate sve bolje i bolje!

4. Ne uspostavljajte kontakt i ne tražite izgovor za susret sa bivšim partnerom. Ukoliko je potrebno obaviti tehnički kontakt zbog određenih stvari, onda to i učinite. Ali, nemojte ponovo započinjati neke teme ako znate da vam to neće ništa doneti osim što će otvoriti stare rane. Što pre prekinete kontakt, lakše ćete preboleti.

5. Ne pravite više iluzije i ne očekujte ništa od njega. Shvatite da ako se osoba nije promenila toliko godina, ništa nije razumela i nije želela da izgradi normalan, zdrav odnos sa vama, onda ne razvijajte i daljke iluzije. Izađite iz začaranog kruga.

6. Birajte svoje okruženje. Pokušaj da komunicirate sa onima koji vas zaista podržavaju, koji vam pomažu da se osećate bolje, daju vam pozitivnu energiju.

7. Ne živite u prošlosti, ni u budućnosti, već samo SADA i OVDE. Bitan je sadašnji trenutak. Pokušajte da kontrolišete šta možete da uradite i fokusirajte se na to.

8. Pozitivnije gledajte u budućnost. Planirajte hrabrije šta želite da dobijete u budućnosti. Samo verujte da ćete biti srećni, jer to bezuslovno zaslužujete. I učinite barem male korake ka ovom cilju.

Izvor: Sensa