Jedna poznata jevrejskaposlovica izuzetno je važna za shvatanje ljubavi, koliko god je moguće shvatiti tu beskonačnu dubinu i neobjašnjiv osećaj. Ova poslovica može pomoći mnogima koji su nedavno prekinuli odnos sa partnerom ili ljudima koji razmišljaju da li veza u kojoj se trenutno nalaze ima smisla.

"Ako je ljubav završena, ona nikada ne počinje. " - ističe poznata jevrejska poslovica.

Zaključak je da često zbunjujemo ljubav i zaljubljujemo se. Zaljubljivanje je tako privremen osećaj koji se javlja usled udara gormona. U ovom procesu vi ne volite osobu na pravi način, već samo mislite da je ludo volite i spremni ste svašta da uradite. Ponekad ljudi naprave grešku baš u fazi zaljubljenosti, smatraju da će taj osećaj zauvek ostati, pa sklapaju rak, ppočinju da žive zajendo, ddobijaju decu...

Vremenom zaljubljenost nestaje. Hormoni više ne utiču na nas toliko, a proizvode se u manjim količinama. Više nismo pod uticajem "ljubavne hemije" i vidimo situaciju drugačije, onakvu kakva je. I čini nam se da je ljubav prošla, ali u stvari, zaljubljivanje je prošlo, ljubavi nije ni bilo.

O tome govori poznata jevrejska poslovica. Ljubav je drugačija, to je trenutak kada želite da se brinete o nekoj osobi, kada joj želite samo najbolje, pomoć u razvoju itd. I, zanimljivo, čak i ako su odnosi izgrađeni na takvoj ljubavi, oni mogu prestati. Ali ljubav ne nestaje.

Kada takav odnos nestaje mi još uvek volimo tu osobu, ali baš zato što je volimo razumemo da će i njoj i nama biti bolje sa drugom osobom. Zato mirno puštamo osobu koju volimo da ode od nas. Baš to je situacija u kojoj shvatate da li je postojala prava ljubav ili ne. Razmislite, ako bi vaš partner poželeo da ode i ako bi bio srećniji bez vas, razmislite kako biste vi reagovali.

Psiholozi smatraju da ukoliko bi se javio bes, to bi bila vaša sebičnost, to nije ljubav. Ako se prepustite situaciji i pustite partnera da sa drugom osobom pronađe pravu sreću, onda pokazujete da poštujete njegove želje i da mu želite najbolje. Prava ljubav je postojala ako bi nekoga koga volite postili mirno da ode onda kada želi.

O tome su govorili mnogi filozofi i psiholozi. Na primer: Erih From i Mihail Litvak. Tako da, ako ljubav nije završena, onda nije počela. Na kraju krajeva, prava ljubav ne prestaje ni pri rastanku.

Izvor: Sensa