Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

8 TOKSIČNIH FRAZA KOJE NE SMETE DA IZGOVARATE U VEZI: Ako ovo kažete, ljubav će biti pod znakom pitanja!

Reči mogu da pomeraju planine. Upravo tako mogu i da ugroze i unište vazu romantičnu vezu. Pazite da nikada ne izgovorite ovih 8 toksičnih fraza.

 8 toksičnih fraza koje uništavaju vezu1196187421 Izvor: Shutterstock

Iako reči možda neće biti u stanju da nanesu fizičku štetu, one mogu oštetiti duh i imati dugotrajne efekte. U mnogim slučajevima kumulativni efekti štetnih reči mogu naneti više štete nego fizičkog bola. I dok ubrzo ljudi zaboravljaju o čemu su se svađali, osećaji bola i izdaje izazvani otrovnim izrazima i rečima imaju tendenciju da ostanu mnogo duže. Ponekad godinama.

Pročitajte još

Ove reči, poput toksina, imaju tendenciju da pojedu poverenje i intimnost, koje su srž naše veze. 8 toksičnih fraza koje ne treba da izgovarate:

1. "Ako se tako osećaš, možda bi trebalo da se razvedemo."
Inače poznat i kao: "Mi smo zajedno samo zbog dece" ili "Samo gubim svoje vreme".
Ovakve reči se često koriste u žaru svađe, a osoba koja to kaže obično zapravo ne želi razvod. Češće pokušavaju da izraze frustraciju zbog svoje nesposobnosti da reše određeni sukob. Ali ako imate nerešen sukob (ili dva ili tri), to ne znači da niste jedno za drugo. Brak se sastoji od dve osobe koje svaka donose svoje vrednosti, ideje i načine na koje rade stvari. Mnogi sukobi koji uključuju ove razlike nikada neće biti rešeni. Kompromis ili pristanak na neslaganje mogu biti jedino rešenje koje možete postići po nekom od ovih pitanja. Umesto da osećate da vas te razlike i sukobi čine nespojivim, pokušajte da razumete supružnika.

2. "Mrzim te."
Inače poznat i kao: "Ne volim te više." Dobra vest je da, nakon što se osoba izvini i ispravi, ta osećanja koja je izazvala ovom izjavom odmah se zamene olakšanjem i zahvalnošću.

3. "To je glupo."
Inače poznat i kao: "Iracionalan si." Vaš supružnik i vi ne morate uvek da posmatrate život na isti način. To je zato što svako od nas donosi različite perspektive i vrednosti u naš odnos. Uvek bolje funkcioniše kada radimo na tome da razumemo gledišta drugih, umesto da žurimo sa presudom ili uvredom.

Saznajte i...

4. "Naravno da bi muškarac/žena to pomislili!"

Inače poznat i kao: "Držite se ženskog posla" ili "Ovo je muški posao". Ponekad razlike u načinu na koji razmišljamo izazivaju sukobe. Drugi put postoji problem koji se dugo gurao pod tepih i konačno izašao na površinu. Ili je neko od nas imao težak dan koji nema veze sa našim odnosom, ali se na kraju svađamo. Empatija nam omogućava da vidimo emocionalne udare iz prošlosti i radimo kao tim da rešimo problem ili ponudimo sigurnost.

5. "Ne želim da pričam o tome."
Ponekad nam je potreban odmor od svađe, da se ohladimo. Ali kada potpuno odbijemo da se pozabavimo nekim pitanjem u našem braku, to izaziva ozlojeđenost i gorčinu. Loša osećanja i misli mogu dugo da ključaju iznutra. Što duže dozvoljavamo da se ove misli nastave, to više utonu u našu podsvesnu percepciju jednih o drugima. Ovo utiče na sve naše buduće interakcije. Umesto toga, bolji način pristupa je sledeći: "Nisam spreman da pričam o ovome sada. Dozvolite mi da odvojim malo vremena da se ohladim i razmislim o tome, pa ćemo razgovarati."

6. "Isti/a si kao tvoj/a mama/tata."
Mnogo je bolje da se pozabavite stvarnim problemom, umesto da koristite neki neodređeni nagoveštaj ili uvredu.


7. "Skini mi se s vrata!"
Inače poznat i kao: "Prestani da me gnjaviš." Ako vaš partner počne da priča o nečemu, to je zato što postoji nešto što treba rešiti. Reći mu da prestane da vas gnjavi nikada nije dobar potez. Umesto toga, izvinitese i pokušajte da promenite svoje ponašanje. Promena životnih navika nije laka.

8. "Samo se opusti!"
Inače poznat i kao: "Prestani da razmišljaš o tome." Kada vam je parnter uznemiren, reći mu da se opusti nije od pomoći, može samo da iziritira i da time pokažete nerazumevanje. Ukoliko podržavate partnera i saosećate sa njim, pre će da se opusti.

Izabrano za vas...

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj