Tokom celog života nailazimo na uspone i padove, napredujemo i suočavamo se sa preprekama - svako ima svoje boli, iskušenja i nevolje. Neuspeh je deo puta do uspeha, a od vas zavisi koliko ćete dugo ostati u prašini, ili ćete se izdići i nakon pada postati još jači. Kada se suočite sa lošim situacijama u životu, ne možete prestati da se borite.

Čuveni ireski pisac Bernard Šo napisao je jedan važan citat u kojem se moe pronaći svako od nas - setite se ovih reči u teškim trenucima: "Čovek je kao glina: kada izgori, stvrdne se."

Možda je život neprekidan proces našeg "sagorevanja". Dan za danom prolazimo kroz nove testove, ali jendo ne smemo zaboraviti - nakon njih postajemo jači. Postoje situacije kada čovek svesno ulazi u problem i proces "sagorevanja". Na primer, on bira za sebe novu i tešku vrstu aktivnosti. Ili sebi postavlja neke ogromne ciljeve za koje sada nema vremena ili sredstava. U ovom slučaju, osoba može očekivati sagorevanje. Ipak, probali smo, rizikovali smo i tu nije kraj - idemo dalje ka ostvarenju snova.

Postoje situacije kada uopšte nije planirao da se opeče, ali se desilo. Na primer, kada nas voljena osoba izda, ili se dogodi životna tragedija. To je situacija kada sse svi planovi sruše i gubimo onu snagu koja nas je pokretala. U takvim trenucima je teško uživati u životu i zahvaljivati se ovim okolnostima. Ipak, važno je osvestiti lekcije koje ova situacija sa sobom donosi:

- Moramo bolje da upoznamo ljude
- Našli smo snage da to preživimo
- Savladali smo ovu tešku deonicu puta, ali sada je lakše i znamo koje greške više nećemo praviti.

Svakim udarcem sudbine postajemo sve jači. Ovako se stvara naša ličnost, ono što jesmo sada. U pravom trenutku čovek ima moć da u sebi otkrije resurse koji će mu pomoći da se izbori sa situacijom. Osvrne se čovek na niz događaja iz prošlosti i sa iznenađenjem shvati da je i sam prošao kroz sve ovo, prevazišao. "Budite kao glina", menjajte s epod tokom života, a kada se opečete postanite još čvršći, istrajniji, jači. Nikada sebe ne sažaljevajte i ne žalite se na sve i svakoga. Umesto toga osvestite koliko ste jaki i koliko možete. Sve loše danas sutra će postati samo juče!

Izvor: Sensa