Zarobljeni ste u prošlosti, patite, niste u sadašnjosti, niste srećni. To su sve negativna osećanja, a ona po prirodi stvari ne mogu da izazovu ništa dobro, prosperitetno. U prošlosti smo najčešće zato što ne želimo da izađemo iz svoje zone komfora, zato što nemamo hrabrosti da se suočimo sa onim što je ispred nas, zato što smo bolećivi za nečim što je ostalo tamo negde, a sve to jer nam je tako lakše.

Često svoju zarobljenost u prošlosti pravdamo nekom nepravdom, a zapravo je to samo naše licemerje i slabost. Prošlost treba da bude sećanje na korisno iskustvo koje nas je učinilo mudrijima i služi da nam učini sadašnji trenutak boljim.

Koje emocije uzrokuju oboljenja, a koje dug život: evo kako negativne misli utiču na zdravlje

Iskoristite kompas koji imate u sebi – svoje emocije. Osećate se loše, niste prihvaćeni, niti uklopljeni u svet oko sebe i, za početak, to je dovoljno saznanje. To nije dobro. To je kao da patite jer ste gladni, a u isto vreme odbijate poziv na ručak. Život je kao tunel. Svetlost sadašnjeg trenutka koja se nazire nepoznata nam je i čini nam se daleka, samim tim izaziva nesigurnost.

Ono što nam je bliže su zidovi tunela. Levi zid i slike na njemu su prošlost. Poznate su nam, jasne, sentimentalni smo prema prošlosti, jer je to naša zona komfora. Ali to su sećanja, a ona su samo nepokretne slike na zidu. Nisu više žive jer su završene. Sa desne strane su naše želje projektovane nedovršenostima iz prošlosti. Opet nepostojeće slike. Život nije ni levi, ni desni zid, nego sada i ovde, a vi to odbijate da prihvatite. Zašto?

Patnja za prošlošću je stanje svesti koje, kao i svako drugo osećanje, privlači još sebi sličnih i na taj način stvara blokade koje sve više narušavaju naš sklad. Zašto onda ljudi pate? Nekada davno, možda i pre par godina, ili čak juče, nismo bili u skladu sa samima sobom, poklekli smo i onda smo nastavili da sebe kažnjavamo zbog toga i danas. Ili je razlog slabost i nemanje hrabrosti da se uhvatimo u koštac sa sadašnošću, pa se onda pravdamo da moramo da ostanemo u prošlosti. Prošlost više ne postoji, danas je novi dan, nova prilika. Ne može se ići napred, a biti okrenut unazad, jer nam oči nisu na leđima. Nažalost, to za mnoge ne važi. Većina nas to svesno propušta. Živeti u prošlosti je negativna sebičnost prema sebi i prema osobama koje nas vole. Negativna sebičnost je destruktivna. Kako onda može da nam bude dobro?

Kako promeniti život na bolje za samo 7 dana: mentalna dijeta pomaže da postanete srećni, zadovoljni i uspešni

Ako ste izabrali da verujete u sudbinu, Boga ili čistu sreću, ili slučajnost, onda čemu ta negativna emocija? Valja imati toliko poverenja da će nam univerzum dobrim vratiti našu vernost. Mislimo da verujemo, mislimo da smo se predali, ali naša patnja pokazuje drugačije stanje stvari. Verujemo, a zapravo ne verujemo. Ako smo uvereni da smo sami kovači svoje sreće, onda nam patnja uopšte nije potrebna. Naprotiv, ona nas samo koči jer projektujemo loša osećanja i na taj način umanjujemo svoju efikasnost i mogućnost za uspeh. Radimo, dajemo sve od sebe, a pateći mi navijamo protiv sebe. To je kao da u mestu okrećemo pedale, jer nam je patnja presekla lanac na biciklu. Ukratko, ako smo u prošlosti ili ne verujemo univerzumu, ili ne verujemo sebi, a zapravo, istina je da ne verujemo potpuno ni u jedno, ni u drugo.

Zašto onda ostajemo u prošlosti? Od nje su ostale samo njene posledice, a patnja nam neće olakšati da se od njih oprostimo. Gledajte na prošlost kao na životnu lekciju koja vas čini mudrijima, a ne kao na traumu. Ako ste u prošlosti zato što ne možete nešto da prebolite, shvatite da sve na svetu ima rok trajanja i završeno je zato što je to tako trebalo da se desi. Morate se prema svemu na svetu ophoditi kao da se desilo za vaše najveće dobro i jedino tako će to i postati.

Naše misli su elektromagnetno polje koje stvara sliku koju mi šaljemo univerzumu kao niz informacija. Univerzum te informacije dešifruje. U moru svih informacija pravilo dešifrovanja je jednostavno: daj im ono što traže. Za brigu, daće vam još brige. Za ljubav, dobićete još ljubavi. Ako živite u prošlosti, nikada se nećete pomeriti. Umesto da budete u prošlosti, preorijentišite svoje misli na nešto pozitivno iz sadašnjosti. Ne možemo živeti na mestu koje ne postoji, a i nemamo pravo na to – odgovorni smo prema sebi, kao i prema onima koji nas vole. Pronađite malo vere u sebe, jer svi mi želimo da nam bude bolje.

Izvor: Lovesensa