Nijedan raskid nije prijatan, svaki sa sobom donosi bolno iskustvo, a posebno je emotivan ako ste još zaljubljeni i voilite osobu sa kojom se rastajete. Javlja se bol usled činjenice da prva stavr koju ujutru ugledate više neće biti osmeh osobe koje volite, da ona više nije deo vašeg života. Ne možete nikoga prisiliti da ostane, i ne treba. Možda nije bilo pravo vreme. Možda ste niste sreči u dobrim okolnostima. A možda uopšte niste jedno za drugo.

Iz nekog razloga, veza je prekinuta, a sve što je danas ostalo je gorčina, frustracija i čudna konfuzija koja proizlazi iz toga što ste ponovo sami. Umesto da razmišljate o razlozima zašto je došlo do prekida, imate važniji zadatak. To je da naučite d aživite u novom poglavlju života i posvetite se sebi. Složićete se, to je lakše reći nego primeniti u praksi. Činjenica je da kada pustimo osobu sa kojom smo mislili da ćemo biti zauvek, onda se naš svet menja radikalno i zauvek. Naša sadašnjost, naša budućnost, sve za šta se mislilo da je unapred određeno postaje nejasno i neizvesno.

Prva faza raskida je svakako bol, posebno što će vas sve stvari podsećati na tu osobu. Oni će biti svuda, šta god da radite i gde god da idete. Sve će vas podsećati na njih: pesme koje ste zajedno slušali, filmovi koje ste zajedno gledali, mesta na kojima ste pili kafu, obroci koje ste nedavno zajedno kuvali, haljina koja im se toliko dopala i sve te sitnice koji su samo vama bliske i razumljive. Ono što treba učiniti u ovoj fazi je da prihvatite ono što osećate. Ono što treba uraditi u ovoj fazi jeste d aprihvatite svoja osećanja. Osvestite tugu i prihvatite, nikako je ne potiskujte. Ako vam je potrebno da budete sami, buditeČ; ukoliko vam treba nečiji savet ili podrška pozovite prijatelje... Ne bežite od onoga što osećate, već prihvatite i prođite kroz sebe.

Istina, nedostajaće vam oni sa kojima ste morali da se rastanete. I od toga nema bežanja. Važno je zapamtiti da se život tu ne završava. Da nisi izgubljen u ovom svetu. Normalno je osećati bol, nerazumevanje i čežnju. Sva ova osećanja su neophodna za promenu i rast. Prebolećete to. Kao milioni ljudi pre vas i milioni posle.

Iako ste bili ubeđeni da ste idealni par i dalje možda to mislite, postoji rizik da ste zarobljeni u iluziji. Ako se veza završila, onda se to dogodilo iz nekog razloga. Teško je pomiriti se sa ovim, pa po stotinu puta tražite razloge, krivicu, premotavate film u glavi... Najbolje je priznatiistinu. Ukoliko ste raskinuli jer je on to želieo, osvestite da on nije više želeo da bude kraj vas. Ovo je bolno priznati i neprijatno, ali neophodno za lekciju i vaš razvoj. Najvažnije je razumeti da to što vas je neko ostavio ne znači da nešto nije u redu sa vama. To ne znači da niste dovoljno lepi, vitki, veseli, privlačni, ineligentni, zanimljivi i sve druge mane koje ste sebi nakon raskida pripisali neosnovano. Ovo samo ukazuje da je vaša veza iz nekog razloga (i često potpuno nepovezana sa vama) bila loša, neistinita ili prolazna. Ne dozvolite da vam ovakve misli naruše samopouzdanje!

Jedno je jasno: nikoga ne možete naterati da ostane. Samo nije vreme. Samo se niste sreli tu pravom trenutku i na pravi način. Vaše duše nisu povezane, ne prijate jendo drugom. Postoji milion razloga zašto i zato, a svaki vas može odvesti u iluziju i zabludu. Umesto toga, fokusirajte se na razumevanje sebe. Shvatite sebe. Istražite. Naučite potrebnu životnu lekciju. To se neće dogoditi ni danas ni sutra. Ali jednog dana sve će se otkriti na prvi pogled. Samo dajte sebi vremena da naučite ovu lekciju.

Treća faza raskida je isceljenje i ono dolazi nakon lekcije. U ovoj fazi shvatate da nije ništa bilo uzalud, da ste izvukli pouku, ali imate i lepe uspomene, deo vašeg život aimao je lepe trenutke i na tome treba da ostane. Iz svega lošeg izvlačimo iskustvo i znanje, a iz dobrog sjajne uspomene. Naučićete da razumete da ponekad i najneverovatnijim ljubavnim pričama dođe kraj - bilo da traju tri meseca, tri godine ili 30 godina. Nakon rastanka je važno otkriti svoje pravo ja, otkrivamo šta želimo i koga želimo. A ovo je veoma važno.

Doživite raskid kao iskustvo koje vas je nauučilo da volite i prihvatite sebe baš takve kakvi jeste - autentični i neponovljivi. Sve to se događa kao pouka i lekcija na životnom putu. Zbog toga ćete uspeti da pronađete nekoga ko vas zaista zaslužuje, nekoga ko će za vas postati ne samo još jedna životna lekcija, već prava Ljubav. Neko ko je spreman za to. Onaj koji će ostati. Uvek i zauvek.

Izvor: Sensa