Ljudi se upoznaju, zaljube, vole, počinju da žive zajedno, a onda odjednom rastaju. Svaki rastanak je sam po sebi bolan, bez obzira da li prolazi mirno ili sa puno buke, ostavlja trag na duši. Kada partneri nakon duge, strastvene i emotivne veze rane jedno drugo, kasnije dolazi do problema u stvaranju novih odnosa, javlja se manjak samopouzdanja i nedostatak poverenja u druge. Kod nekih ovaj oporavak prolazi mirno i brzo, a neki se nakon oporavka susretnu sa toksičnim osećanjima besa i mržnje.

Kako se ljubav može pretvoriti u mržnju? Najčešće su to primeri kada otkrijete koliko je partner bio loš i nefer prema vama. Uglavnom nakon burnog raskida, preljube, laži i izdaje. To je trenutak kada shvatite da je on bio možda okidač za vaš stres, nedostatak razvoja, nisko samopouzdanje i nezadovoljstvo. Bez obzira na okolnosti, važno je osvestiti da je sada gotovo. Izašli ste iz tog kruga iluzija i obmana, osvestili ste šta nije bilo u redi i saa je trenutak da nastavite dalje. Ukoliko se pojave negatvine emocije poput besa i mržnje, važno je preuzeti korake, jer ovo samo truje vašu dušu i sprečava vas da budete srečni ili pronađete novu ljubav.

Shvati svoj bes, shvatite njegove granice i zašto je do toga došlo. Nakon toga otpustite negativne emocije fokusirajući se na dobre stvari u sdašnjosti. Ako vam to ne uspe, konsultujte se sa psihologom koji vam može dati stručne savete i alate kako da izađete iz ove nepovoljne faze. Na ovom putu važno je prekinuti kontakt sa bivšim partnerom i zaboraviti je, ne pratiti njegove aktivnosti na društvenim mrežama, ne listati stare slike, ne vraćati uspomene iznova, a posebno se ne prisećati trenutka raskida. Minimizirajte vezu ako je nemoguće potpuno prekinuti (na primer, postoje zajednička deca ili posao). Komunicirajte zdravo, neutralno i po potrebi.

Ako je mržnja povezana sa vašim trenutnim bolom, onda morate da se nosite sa njom. Potražite nešto da zacelite rane unutra. Odlučite da više nećete biti "slomljeni", već "celi" i svoji. Ovde je glavna stvar da ne zaronite u novu vezu odjednom samo da biste preboleli - ne možete zapušiti emotivne rupe sa drugom osobom. Postoji veliki rizik da se stvori iluzija i da idealizujete partnera, a zatim ponovo oseti mržnja.

Pronađite načine da promenite način razmišljanja. Svet je onakav kakvim ga vidimo u sebi., a to se ogleda u našim mislima i emocijama. Promenom sopstvenih emocija, opraštanjem bivšem partneru i sebi, dobićete priliku da vidite život kao divan i svetao, bez negativnosti. Oslobađanjem od mržnje i besa skidate veliki teret sa srca i duše - ponovo ćete se osetiti slobodno i spremno da poletite na nekim novim krilima ljubavi i sreće.

Izvor: Sensa