Ljubavni porazi se nižu, veza za vezom propada, a vi ste već izgubili nadu da ćete upoznati svou srodnu dušu i ući u vezu koja ima budućnost? Pitate se zašto se svaka nova romansa završava neuspehom? Kako pronaći sreću na ljubavnom planu? Nemojte očajavati. Razlozi za ljubavni brodolom mogu ležati i u vama i u ljudima oko vas. Niti je samo vaša krivica, niti samo njihova. Prilagođavanje ima svoje granice, isto kao i tolerancija. Hajde da vidimo u čemu je problem!

Da li postoji formula za savršenu vezu?
Znajte da ne! Zato umesto toga prvo pokušajte da odgovorite na pitanje čemu težite u vezi. Važno je da budete što iskreniji prema sebi. Ponekad možete pomisliti da ste spremni za ozbiljnu vezu, za osnivanje porodice. U tom slučaju, morate biti veoma oprezni, jer duboko u sebi možda ipak želite nešto sasvim drugo. Na primer, vezu bez obaveza, samo seks... Šta god da je u pitanju, ne treba da se plašite svojih želja. Samo ih precizno definišite i u skladu s tim imajte realna očekivanja

Zašto nije uspelo?
Pre ili kasnije, svaka osoba obično dođe do spoznaje da joj je potrebna stabilna i ozbiljna veza u kojoj će osim nesebične ljubavi biti i razumevanja, podrške, prijateljstva, slaganja oko bitnih pitanja. Nemojte biti lenji da analizirate greške koje ste napravili u prethodnim vezama. One mogu biti veoma različite. Posmatrajte i ljude iz svog okruženja koji imaju stabilne veze i brakove. Razmotrite u njima karakteristike uspešne veze i kako se treba odnositi prema partneru. Ali, ne zaboravite najbitnije: svi ljudi su različiti i svako zahteva individualni pristup. Ako vam je teško da sami rešite problem, možete potražiti pomoć psihologa

Percepcija situacije
Život je dug, nemojte da vas obeshrabri neuspeh. Čak iako ih je bilo više, još uvek imate mnogo vremena za sve. Ponekad ne treba da se vezujete za osobu koju ste tek upoznali, dajte vremena da se bolje upoznate, ukoliko to oboje želite. Zabavljajte se, flertujte slobodno, ne mora sve odmah biti obavezno i do kraja života. Trudite se da uvek budete iskreni prema sebi i partneru, ne pokušavate da se prikažete kao nešto što niste, jer ćete tako samo sebi napraviti medveđu uslugu.

Ne samosažaljenju!
Tuga je izrazito jako osećanje i nije nešto što može da prođe preko noći, naročito nakon raskida velike ljubavi. Veći problem nastaje ako tugu prati samosažaljenje, koje isprva pruža olakšanje, jer je lakše praviti žrtvu od sebe i razmišljati kako ste nesrećni nego da se saberete i počnete da se menjate. U redu je da se demotivišete trenutno kada se vaše veze ne završe dobro.  Za vas je ovo šansa da shvatite da niko nije idealan i da možete da težite najboljem. Postanite mudriji i analizirajte šta vam se dešava. Radite na svom samopouzdanju i samosvesti. To će vam olakšati da shvatite šta želite i gde želite da stignete, a samim tim prekinete veze koje vas ne ispunjavaju. U vašem je interesu da se što pre saberete i izaberete novi cilj. Život je komplikovana stvar. Ali sve će proći i svaki problem će sutra biti manji! Glavna stvar je verovati u najbolje!

 Izvor: Sensa