Palačinkice od heljde

Sve što vam je potrebno su zelena heljda (nepržena) i malo drugih žitarica (ja stavljam kvinoju, a može i proso ili ovsene pahuljice). Zelena heljda sadrži mnogo vitamina i minerala, ali i belančevina (oko 13 posto).

Heljdu i druge žitarice natopite tokom noći, posle ih sameljite u blenderu s vodom i začinima prema vašem izboru i - savršeno testo je gotovo! Tokom namakanja, heljda postaje lepljiva i testo zbog toga dobro zadrži oblik.

Možete napraviti neutralne palačinke, pa ih posle jesti sa slanim ili slatkim prilozima. U tom slučaju, u testo se dodaje samo so. Ako želite jesti samo slane palačinke, možete dodati i suvo začinsko bilje, beli luk, biber itd. Ako ih volite slatke, začinite testo cimetom, đumbirom, rogačem, zasladite medom, stevijom ili malteksom… Kombinacije su bezbrojne. Od priloga, uz slatke palačinke preporučujem domaće džemove ili med, a uz slane humus ili neki drugi umak od povrća.

Koju god varijantu odaberete, postaće hit i za doručak i za večeru jer su izuzetno ukusne i zdrave!

Sastojci:

• 1 šolja (200 g) zelene heljde

• ½ šolja kvinoje (ili druge žitarice)

• 1 ½ - 2 šolja vode

• ghee, maslac ili ulje za prženje

• so i začini, prema vašem ukusu

Priprema:

Potopite i namačite heljdu i kvinoju tokom noći ili nekoliko sati tokom dana. Nakon toga ih dobro isperite, stavite u blender, dodajte vodu, so i ostale začine, prema vašoj želji. Vodu dolivajte postepeno – prvo jednu čašu, a potom polako i drugu. Dobro izmiksajte u blenderu. Testo bi trebalo biti tečno, ali gusto (kao gusti jogurt). Nikako ne sme biti tečno kao testo za klasične palačinke.

Dobro zagrejte tiganj i dodajte malo ulja. Prvih nekoliko palačinki treba pržiti na jačoj, a posle na srednje jakoj vatri. Velikom kašikom uzmite testo iz blendera i polako izlijte na tiganj kako bi palačinka zadržala okrugli oblik. Zavisno od veličine tiganja, odjednom stavite 3 - 4 palačinke.

Nakon nekoliko minuta, kad se jedna strana palačinki zarumeni, okrenite ih i pržite još nekoliko minuta dok ne dobiju zlatnu boju. Za svaku sledeću porciju dodajte još malo ulja na tiganj. Gotove palačinke možete poslužiti odmah, a vrlo su ukusne i kad se ohlade, čak i sutradan. Uživajte!

Izvor: Sensa.hr