Kombinacija kokosa i čokolade je neodoljiva, podseća nas na leto i uvek obraduje čudo ukusa. Baš zato se mnogi omiljeni slatkiši prave od ove dve slatke namirnice.
Donosimo vam vegansku varijantu (posnu) čoko-kokos torta koja se baš lako sprema.
Sastojci:
Za koru:
- 300 g badema
- 230 g urmi bez koštica
- 3 kašike kokosovog ulja
- 2 kašike kakao praha
- 2 kašike javorovog sirupa
- prstohvat soli
Pročitajte još:
Fil:
- 300 ml kokosovu pavlaku
- 125 g javorovog sirupa
- 3 kašike kokosovog ulja
- 300g kokosovog brašna
- 2 kašičice ekstrakta vanile
Za preliv:
- 225g tamne čokolade
- 240ml kokosove pavlake
Priprema:
Napravite koru: stavite bademe u blender i nmutite dok ne dobijete brašnastu smesu. Dodajte urme bez koštica, kakao u prahu, kokosovo ulje, javorov sirup i mutite dok se ne sjedini i ne postane lepljiva smesa.
Sipajte smes u okrugli pleh ili kalup i ravnomerno je rasporedite (prečnik 23 cm). Stavite u frižider dok pravite fil.
U maloj šerpi zagrejte kokosovu pavlaku za kuvanje, kokosovo ulje i javorov sirup. Kuvajte na blagoj vatri uz mešanje. Sklonite sa vatre, dodajte ekstrakt vanile.
Vruću smesu prelijte koksoovim brašnom. Mešajte dok se ne sjedini. Nanesite fil na koru i ravnomerno rasporedite. Stavite u frižider dok pravite preliv.
Napravite preliv: izlomite čokoladu, p je prelijte vrućom kokosovom pavlakom i pustite da odstoji 1-2 minuta, a zatim mešajte dok ne postane glatko.
Preliv sipajte preko fila i stavite u frižider 10-15 minuta. Od preostale smeše kokosa oblikovati 8 malih kuglica, umočite ih u čokoladu i ukrasite tortu. Stavite u frižider najmanje 2 sata pre služenja.
Izvor: Lovesensa
Dnevni horoskop za 3. april 2025: Blizanci imaju potrebu da se osame, Vodolija reorganizuje životni prostor
Šta boja telefona govori o vama? Pobednici uvek imaju isti izbor, a najčešću biraju oni kojima je važna suština
Šta broj stana ili kuće govori o vlasniku? Numerologija otkriva da li na adresi živi intelektualac ili boem
“Zasadi drvo” – jedna vizija, šest godina, milion sadnica
Kako da gledate kroz ljude? Frojdova tehnika i danas radi, a zasniva se greškama koje svaki čovek često pravi