Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA JE ZAVALJENA MATERICA I KOJI SE SIMPTOMI JAVLJAJU: 7 znakova koje ne treba ignorisati

Simptomi koji ukazuju na zavaljenu ili zabačenu matericu!

 Izvor: Foto: Shutterstock

Zavaljena ili zabačena materica je stanje kada je materica, odnosno uterus (lat.) nagnuta unazad i okrenuta prema donjem delu leđa.

Ovo stanje, odnosno položaj materice se javlja kod 20 - 30% žena. Uprkos mišljenju da je u pitanju patološko stanje, smatra se da je ovakav položaj tela materice zapravo fiziološka varijacija.

Pročitajte još:

OVO NAJVIŠE UGROŽAVA ZDRAVLJE VAŠE MATERICE: Emocije koje loše utiču na zdravlje žene

ŠTA JE PROLAPS MATERICE I KOJI SU PRVI SIMPTOMI: Evo koje žene imaju najveći rizik od ovog oboljenja

Položaj materice


Kada je telo materice okrenuto ka zadnjem zidu male karlice i debelom crevu, kaže se da žena ima zavaljenu matericu.

Inače, materica se nalazi u sredini male karlice, između mokraćne bešike i rektuma. Kada kažemo da je u normalnom položaju, ona je telom okrenuta napred, a uskim delom grlića prema završnom delu debelog creva. Svojim dnom se oslanja o mokraćnu bešiku.

Važne činjenice o zavaljenoj materici:

Zavaljena materica gotovo nikad ne predstavlja poteškoću da žena ostane u drugom stanju.

Neke žene, iako imaju zavaljenu matericu, nemaju nikakve simptome.

Obično se ne preporučuje nikakav tretman ženama kojima je materica u ovom položaju.

Šta je uzrok zavaljene materice

Materica je šupalj, kruškoliki organ koji se nalazi u središnjem delu male karlice. U njemu raste fetus tokom trudnoće.

Žena može imati zavaljenu matericu iz nekoliko različitih razloga:

Slabljenje mišića karlice: Nakon rođenja deteteta ili menopauze slabe ligamenti koji daju podršku materici. Kao posledica toga, materica pada unazad u zabačen položaj.

Uvećana materica: Uvećanje materice može da nastane zbog trudnoće ili zbog pojave tumora. To dalje može uzrokovati zapadanje materice.

Ožiljno tkivo: Kao posledica zarastanja tkiva, endometrioze, infekcije ili neke prethodne operacije, može nastati ožiljno tkivo, koje može pogurati matericu unazad u zavaljen položaj.

Povezane vesti

Genetika: Neke žene su rođene sa zavaljenom matericom.

Simptomi zavaljene materice

Žene koje imaju zavaljenu matericu najčešće imaju sledeće simptome:

 • bol u stomaku tokom seksualnog odnosa
 • izraženi menstrualni bolovi i grčevi u stomaku
 • bol u leđima tokom seksualnog odnosa
 • ne previše izražena (zanemarljiva) urinarna inkontencija
 • česte i povratne infekcije urinarnog trakta
 • neprijatnost pri korišćenju tampona

Kako se postavlja dijagnoza?

Zavaljena materica se lako može uočiti tokom redovnog ginekološkog pregleda. Rutinskim pregledom ginekolog može da utvrdi oblik, veličinu i poziciju materice.

Žene koje imaju bolove tokom seksualnih odnosa, ili neki drugi simptom koji ukazuje na zavaljenu matericu, trebalo bi da odu na pregled svom ginekologu.

Ovi simptomi mogu biti znak i nekog ozbiljnijeg stanja, pa je najbolje da ginekolog potvrdi da li se radi o zavaljenoj materici ili nečemu drugom.

Uticaj zavaljene materice na plodnost

Mnoge žene su zabrinute jer se boje da bi zavaljena materica mogla da bude prepreka za ostajanje u drugom stanju. One strahuju da bi to mogao biti uzrok neplodnosti.

Međutim, kako praksa pokazuje, položaj materice ni na koji način ne utiče na plodnost, niti umanjuje mogućnost za ostajanjem u drugom stanju. Sama zabačena materica nije uzrok za neplodnost, ukoliko ne postoji još neki drugi uzrok.

Zavaljena materica u trudnoći

Zavaljena materica, uprkos neizbežnoj bojazni, nema negativan uticaj na razvoj trudnoće. Zapravo, kako trudnoća napreduje, a materica se širi, to može uzrokovati njeno pomeranje ka napred.

Iako nema uticaj na razvoj fetusa i održivost trudnoće, zavaljena materica može stvoriti neke neprijatnosti i uticati na funkcionalnost.

Tokom prvog trimestra materica može stvoriti veći pritisak na bešiku. Taj pritisak može uticati na pojačanje inkontencije ili pak otežati uriniranje. Kod nekih žena se zbog pritiska javlja i bol u leđima.

Zavaljena materica se teže vidi na ultrazvučnom pregledu na početku trudnoće. Kako trudnoća napreduje i ona se uvećava, postaće lakše vidljiva. Zbog toga ginekolozi pregled žena koje imaju zabačenu matericu najčešće obavljaju transvaginalnim ultrazvukom, tokom prvog trimestra trudnoće.

Otprilike negde između 10. i 12. nedelje trudnoće materica dostiže veličinu zbog koje se ispravlja ka napred. Ona tada zauzima uspravan položaj u karlici i više se ne naginje ka pozadi.

U nekim situacijama koje su retke, materica ipak ostaje zavaljena pozadi i nakon ovog perioda trudnoće. To se može desiti zbog postojećih priraslica koje matericu drže pričvršćenu u zabačenom položaju. U tim slučajevima se povećava rizik da žena ima pobačaj. Ipak, ako se otkrije na vreme, ovo stanje se može rešiti ginekološkom intervencijom i na taj način otkoloniti rizik za pobačaj.

Obavestita svog ginekologa ukoliko na početku trudnoće imate sledeće simptome:

 • stalnu poteškoću da urinitrate
 • bol u stomaku ili u blizini rektuma
 • konstipaciju
 • inkotenciju

Tokom tećeg trimestra zavaljena materica nema nikakvog uticaja na trudnoću. Tokom porođaja žene sa zavaljeom matericom imaju više mogućnosti da osete bolove i u leđima tokom porođaja.

U većini slučajeva zavaljena materica nema uticaja ni na sam porođaj.

Tretmani

Iako postoji nekoliko tretmana, odnosno manevara kojim se materica iz zavljenog vraća u normalan položaj, oni se sve manje koriste, pošto je utvrđeno da se nakon određenog vremena materica uglavnom ponovo vraća u staru poziciju.

Tretmani se primenjuju samo u karakterističnim, retkim situacijama, npr. kada je zavaljena materica u kombinaciji sa još nekim faktorima prepreka za ostajanje u drugom stanju.

Izvor: 

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj