Ako ste umorni, bez energije, neraspoloženi, možda vam samo nedostaje šećer, tj. ugljeni hidrati. Oni su važni jer je glukoza neophodna za proizvodnju energije, ali i za lučenje serotonina- hormona sreće. To ne znači da sada treba da pojedete sladoled, tablu mlečne čokolade ili kutiju keksa. Industrijski šećeri sadrže samo rafinisani šećer i mnogo zasićenih masti od kojih naše telo nema nikakvu korist, već samo štetu u vidu nagomilanih kilograma, celulita, povišenog holesterola, povišenog šećera i predispozicija za razvoj mnogih bolesti.... Zato izaberite zdrave altenative, koji vam neće narušavati zdravlje, a pritom ćete dobiti sjajnu energiju i dobro raspoloženje!

Med

Ova „božanska“ namirnica je ukusna i veoma zdrava i ne čudi što nosi epitet „prirodni antibiotik“. Bogat je vitaminima i antioksidansima. Vitamina A u medu ima višestruko više nego u govedini. Može koristiti samostalno, kašičica do dve ili da se doda u recepte za zdrave poslastice ili šejkove. Samo pazite na količine i da kupujete med od registrovanih proizvođača!

Crna čokolada

Kada birate tamnu čokoladu, tražite onu koja ima preko 70 odsto kakaoa. Sadrži antioksidante (flavonoide) koji se bore protiv slobodnih radikala, gvođže, magnezijum i cink. Smanjuje pritisak, poboljšava pamćenje i koncentraciju, poboljšava raspoloženje.. iako je gorka, i ona sdadrži šećer, stoga treba biti umeren.

Urme

Sušene urme su veoma slatko i zdravo suvo voće. Bogate su vitaminima, vlaknima i mineralima, među kojima najviše ima gvožđa, kao i antioksidansi. Među njima su lutein i zeaksantin, zbog čega se nazivaju „vitaminima za oči“. Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, jačaju imunitet, a zbog obilja vlakana dobre su za probavu, kao i protiv zatvora. Čuvaju moždane funkcije, snižavaju holesterol i visok krvni pritisak. Međutim, sadrže veliku količinu šećera, stoga ih ne treba preterano konzumirati.

Banane

Omiljeno su voće svih generacija. Mogu da se koriste u izvornom stanju, a zbog svoje kašaste strukture odličan su zdrav sastojak kolača, palačinki, smutija… Ovo voće veliki je izvor vitamina K, koji je dobar u kontroli krvnog pritiska, zatim magnezijuma, kao i vitamina B6. Zbog velikih količina šećera budite umereni.

Izvor: Sensa