Ponekad izgubimo inspiraciju kada treba da osmislimo koje zdravo i ukusno jelo ćemo spremiti za ručak. Istina je da smo na mnoge namirnice zaboravili, a često i na one koje imaju dobar efekat po zdravlje.

U tu grupu namirnica spada i bob - ukusno zrno koje sadrži hranljive materije, dobro je za zdravlje, a posebno po održavanje stabilnog nivoa šećera i holesterola u krvi. Bogato je vitaminima K, A i vitaminima B grupe, a od minerala sadrži fosfor, gvožđe i kalijum. Sadrži i značajnu količinu rastvorljivim biljnih vlakana koji su važni za normalno funkcionisanje sistema organa za varenje. Ova mahunarka jedan je od najboljih prirodnih biljnih izvora materije poznate pod nazivom L-dopa, preteče dopamina u mozgu.

 Zbog visokog sadržaja vlakana, bob daje osećaj sitosti, podstiče probavu i jača imunisistem. Seme boma predstavlja i dobar izvor proteina, pa ga možete konzumirati na proteinskoj ishrani ukoliko želite da izgubite kilograme, a poboljšate mišiće.

Pored zdravlja, zrno boba simbolizuje i sreću u mnogim kulturama, a u bajkama se pominje kao biljka iz koje nastaju prava čuda. U Španiji i Portugalu tradicionalno se za Božić poslužuje kolač u kojem se nalazi jedno zrno boba.

Za jelo se najčešće koristi zrno boba, naročito u varivima, ali se od njegovih listova može praviti salata. Možete ga kuvati i dinstati, a slaže se sa mnogim namirnicama, kao što su blitva, krompir, artičoka i razno drugo povće.

Recept za čorbu od boba

Sastojci:

  • 300 g boba
  • 200 g krompira
  • 1 šargarepa
  • 1 glavica crnog luka
  • čen belog luka
  • 2 kašike soka od paradajza
  • ulje, so, biber
  • drugi začini po želji

Priprema:

Na malo ulja dinstajte crni luk i beli luk, pa dodajti bob, krompir isečen na kockice, isečenu šargarepu i sok od paradajza. Prelijte vodom, pa ostavite da se kuva na srednjoj vatri.

Čorba je gotova kada krompir možete da zgnječite viljuškom.

Nakon toga ostavite da se kuva još par minuta i dodajte druge začine po želji.

Napomena: Zrno boba nije lek, već hranljiva namirnica koju preporučujemo u zdravoj i izbalansiranoj ishrani.

 Izvor: Sensa