Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta da nabavite u prodavnici zdrave hrane: 7 namirnica koje treba što pre uvesti u ishranu

Šta jeste zdrava hrana? Raznovrsnost kojom smo okruženi ponekad može i da nas zbuni, posebno kada je reč o zdravim namirnicama.

  Izvor: Foto: Profimedia

Našli ste se u prodavnici zdrave hrane rešeni da uvedete u svoju ishranu nove, zdrave namirnice. Me đutim, vrtite se oko sebe i zbunjeno razgledate jer niste sasvim sigurni šta je tačno ono što vam je potrebno, a ni šta sa tim da radite kada namirnice donesete kući. Maja Astaloš rasvetljava činjenice o namirnicima koje bi definitivno bilo poželjno uvesti u ishanu, ali i to kako da ih upotrebite.

1. Leblebija (naut) je mahunasta, belančevinasta biljka i visokovredna namirnica za ljudsku ishranu. Leblebija je veoma dobar izvor gvožđa (sadrži duplo više gvožđa nego meso). Količina kalcijuma je takođe visoka i udružena je sa belančevinama koje povećavaju njegovu apsorbciju. Ako je u obroku zastupljena i žitarica, takav obrok ima potpuni sastav potrebnih aminokiselina i nizak glikemijski indeks.

Naut sadrži veliku količinu biljnih vlakana pa se preporučuje kod opstipacije.Biljna vlakna takođe imaju pozitivno dejstvo na sniženje holesterola u krvi. Njegovo brasno se lakse vari od sojinog, a njegovim dodavanjem u brašno žitarica poboljšava se nutritivna vrednost hleba i peciva. Od leblebija možete praviti falafel ćuftice i vrlo ukusan namaz humus,takođe se može kuvati kao varivo u kombinaciji sa drugim povrćem.

Da li je ljubičasti hleb nova super-namirnica: antocijanin čini hranu zdravijom...

2. Taan (susamov puter) je odličan biljni izvor kalcijuma, proteina, vitamina B grupe i fvožđa, a sadrži sve aminokiseline od kojih najviše metionin, snažni antioksidans vrlo važan za funkcionisanje jetre. Taan veoma blagotvorno deluje na sniženje holesterola u krvi, a time i na mnoga srčana oboljenja. Zbog velike količine kalcijuma pozitivno utiče na otklanjanje problema sa kostima i zglobovima. Može se uzimati samostalno kao namaz ili u kombinaciji sa medom ili malteksom.

3. Bob oljušten i blanširan bob na maslinovom ulju uz dodatak crnog i belog luka dovoljno je prodinstati ili ga dodati kao prilog u kombinaciji sa žitaricama,orašastim plodovima ili semenkama, čini odličan sastav biljnih proteina.Bob se može preporučiti i dijabetičarima jer dijetna vlakna uravnotežuju visinu šećera u krvi, što se povezuje sa smanjenjem rizika od pojave dijabetesa tip 2.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj