Ovo orijentalno jelo se pravi od boba, mahunarke koja je dominirala ishranom Evrope i Bliskog Istoka, pre nego što je iz Amerike donesen pasulj. Kasnije je zaboravljen i danas se, nažalost, jede još jedino u zemljama Mediterana.

Oni koji vole zdravu ishranu moraju da otkriju savršen ukus boba, jer je to izuzetno alkalizujuća namirnica, što znači da sprečava mnoge tegobe i bolesti, dovodeći organizam u pH ravnotežu.

Sastojci za 4 osobe:

  • 500 g sušenog oljuštenog boba
  • 5-6 čenova belog luka
  • so, biber
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika mlevenog kumina
  • 1 kašika aleve paprike
  • sok limuna
  • po ukusu peršun, za dekoraciju

Priprema:

Potopite sušeni bob preko noći. Isperite ga i stavite u vodu (oko 2 litra). Dodajte kašikom zgnječeni beli luk i prokuvajte. Skinite nastalu penu, smanjite vatru i kuvajte poluotkopljeno oko sat vremena, odnosno dok zrna boba ne počnu sama da se raspadaju pri mešanju jela. Usitnite supu u blenderu. Dodajte kumin, alevu papriku i biber. Umešajte maslinovo ulje i sok od limuna. Pospite seckanim peršunom.