Manjak gvožđa uzrokuje smanjenje crvenih krvnih zrnaca i osoba kojoj nedostaje ovaj mineral rizikuje da dobije anemiju (malokrvnost), a evo kako da prepoznate ovaj nedostatak, piše Lepa & srećna

Uzroci za nedostatak gvožđa su najčešće neadekvatna ishrana, bolesti creva a često se manjak gvožđa javlja u trudnoći i uzrokuje pojačano krvarenje.

Simptomi koji ukazuju na nedostatak gvožđa su: konstantan osećaj umora, čak iako smo se naspavali, bledilo, gubljenje daha, glavobolje i vrtoglavice, jako i ubrzano lupanje srca, suva i oštećena koža i kosa, oticanje i bol u krajnicima i ustima, sindrom nemirne noge (stalno cupkate nogom), udubljenje na noktima (koilonihija), anksioznost, teške menstruacije i hladne šake i stopala.

Kako biste sprečili nedostatak gvožđa važno je da organizam preko hrane snadbevate ovim važnim mineralom, pa se zato preporučuje da jedete zeleno povrće (spanać i kelj), suvo voće (suvo grožđe i kajsije), mahunarke, morske plodove, semenke i orašasto voće, žitarice i voće bogato vitaminom C.

Dokazano je da vitaminpoboljšava apsorpciju gvožđa, pa mnogi preporučuju dodatno uzimanje ovog vitamina kao dodatak ishrani.

Takođe, ukoliko se utvrdi da je neophodno, lekar će vam prepisati uzimanje dodatnog gvožđa preko suplemenata da bi se sprečila anemija.

Izvor: Lepa & srećna