Sa lošim zadahom iz usta (halitozom) bori se mnogo ljudi u svetu. I sami znate bar nekoliko njih koji imaju ovaj problem, a on u velikoj meri može da utiče na kvalitet života.  Da li se rešio, morate posetiti stomatologa, a možda čak i nekog drugog specijalistu. Jer ,loš zadah može biti posledica loše higijene, ali i hormonskih promena, posledica uzimanja određene terapije ili nekog patološkog procesa u organizmu i tada ga je moguće ukloniti samo lečenjem osnovne bolesti. Radi se o oboljenjima respiratornog, digestivnog, urogenitalnog i endokrinog sistema. Pre nego što odete na pregled, evo šta možete sami da uradite:

1. Perite zube temeljno, oko 2 minuta svakog jutra i večeri

2. Svakog dana koristite konac za zube. Između zuba skupljaju se ostaci hrane koje pranje četkicom ne može da odstrani, a gde god ima hrane, nakon nekog vremena pojaviće se bakterije koje utiču na zadah, ali i na stvaranje karijesa.

3. Koristite strugalicu za jezik- na jeziku se zadržava mnogo bakterija koje ostaju tu i nakon što operemo zube. Stoga pre svakog pranja zuba dobro očistite jezik ovom specijalnom strugalicom koja se kupuje u apoteci.

4. Pijte čajeve od začinskog bilja ili žvaćite sveže listove koji sadrže etarska ulja- ona neutrališu loš zadah. Najdelotvorniji su peršun, nana, menta, anis i ruzmarin.

5. Hrana ima veliki uticaj na zadah. Uvedite u svoju ishranujogurt, sveže voće i povrće bogato vitaminom C i pijte dosta vode. Dehidrataija može biti jedan od uzroka zadaha.

6. Kada imate neki važan sastanak, nemojte jesti sir, kuvana jaja, crni i beli luk, jer se njihov miris ne neutrališe pranjem zuba niti žvakanjem žvakaćih guma, već se eliminište preko pluća.

U videu ispod pogledajte koja još hrana izaziva loš zadah:

Hrana koja prouzrokuje zadah iz usta TikTok/avalene.r

Izvor: Sensa