Postoji mnogo prirodnih načina da se poboljša memorija. Jedan od tih načina je ruzmarin - dodavanjem ove aromatične biljke u vodu, hranu, udisanjem njegovog mirisa ili uportebom aromatičnog ulja.

Kao i nana, ruzmarin pripada kosmopolitskom rodu zeljastih biljaka usnatica (Lamiaceae), sa još 30 drugih biljaka.

Česta je upotreba ruzmarina kao začina u raznim jelima - supama, uz meso, piletinu, ribu, drugo povrće i Mediteransku hranu. Mnogima je omiljen čaj sa aromom ruzmarina. Takođe, veoma se koristi u kozmetici, za šampone, sapune..

Više istraživanja su se bavila uticajem ruzmarina na memoriju, a među ispitanicima su bili odrasli, deca školskog uzrasta i studenti - uvek je rezultat išao u korist one grupe ispitanika koja je bila izložena blagom mirisu ruzmarina.

U slučaju gde je ispitivano konzumiranje vode sa ruzmarinom, takođe, bile su dve grupe ispitanika, među kojima je jedna grupa pila običnu, mineralnu vodu, a druga vodu sa ruzmarinom. Bolju koncentraciju su u daljem testiranju pokazali ispitanici koji su pili vodu obogaćenu ruzmarinom.

Zbog čega ruzmarin ima pozitivan uticaj na funkcionisanje mozga?

Još uvek nije u potpunosti definisano poreklo ovog svojstva ruzmarina. Pretpostavlja se da ruzmarin ima antioksidativno dejstvo - odnosno da deluje na oporavak od štete koju nanose slobodni radikali u organizmu.

Druga ideja, koju zastupa Medicinski centar "Penn State Health Milton S. Hershey", govori o svojstvu ruzmarina da umanji anksioznost - što za posledicu donosi bolju koncentraciju.

NAPOMENA: Iako ima lekovito svojstvo, ruzmarin, takođe, može da dovede do hemijske intereakcije sa pojedinim lekovima. Ukoliko postoji hronično oboljenje zbog kog uzimate redovnu terapiju, prvo se konsultujte sa svojim doktorom.

Izvor: Lovesensa