Mnogi ne mogu da odole roštiljskom mesu. Međutim, iako su ukusne, pljeskavice koje obično jedemo pune su aditiva, nekvalitetnog mesa i raznih dodataka i masnoća. Ako često jedemo ovakvu, nezdravu hranu, rizikujemo gojaznost, povišen holesterol i mnoge druge zdravstvene tegobe... Zato je mnogo bolje pronaći alternativu- napravite pljeskavice bez mesa, podjednako ukusne, tako da niko neće primetiti razliku, a učinićete nešto dobro za svoje zdravlje! Stavite dosta luka i začina, a ako želite vegansku varijantu, nemojte stavljati jaje niti mlečne proizvode, već biljnu pavlaku za kuvanje.

Sastojci:

- 70 g ovsenih pahuljica

- 1 glavica crnog luka

- 1 jaje

- 2 kašike jogurta tipa grčkog ili pavlake (u veganskoj varijanti može biljna pavlaka za kuvanje)

- začini po želji (so, biber, paprika…)

- ulje

Isecite luk i propržite ga da dobije zlatnu boju. Dodajte pahuljice, umućeno jaje, jogurt, začine, pokvasite ruke pa sve zamesite prstima da se napravi homogena smesa. Ako je previše retko, dodajte još malo pahuljica. Pravite male loptice i pržite na ulju ili na grilu dok ne porumene. Servirajte sa svežom salatom, senfom ili umakom od paradajza.

Izvor: Sensa