Sve više ljudi prelazi na vegansku ishranu. Razlozi su drugačiji- neko iz zdravstvenih razloga izbegava namirnice životinjskog porekla, a neko iz etičkih i moralnih principa. Drugi žele da se vrate prirodi, kao najboljem načinu da žive zdravo i u balansu. Uravnotežena i raznovrsna ishrana najbolji je način da svom telu obezbedimo sve što mu treba. Ali, ako svoju ishranu želite da bazirate isključivo na namirnicama biljnog porekla, pred vama je izazov da pronađete one koje će zadovoljiti sve vaše potrebe. Poznato je da su proizvodi životinjskog porekla najbogatiji proteinima. Ako ih izbegavate, morate pronaći dobre alternative.
Evo nekoliko biljnih namirnica koje su najbogatije belančevinama:
1. Soja
Proizvodi od soje su među najbogatijim izvorima proteina. Količina proteina varira u zavisnosti od toga kako se soja priprema: čvrsti tofu sadrži oko 10 g proteina u pola šolje, edamame pasulj (nezrela soja) sadrži 8,5 g proteina po šoljici dok tempeh ima oko 15 g proteina u pola šolje.
Tofu je neutralnog ukusa, može da bud dobra zamena za meso. Osim proteina, proizvodi od soje sadrže I dosta kalcijuma i gvožđa, što ih čini zdravim zamenama za mlečne proizvode.
2. Sočivo
Ova pomalo zaboravljena mahunarka prava je riznica proteina. Crveno i zeleno sočivo sadrže puno belančevina, ali i vlakana, kao i gvožđe i kalijum. Kuvano sočivo sadrži 8,84 g proteina po šoljici. Može se jesi čorbasto, kao pasulj ili grašak, zatim kao prilog uz neka druga jela...
3. Leblebija
Ova žizarica naročito je popularna na istoku, a glavni je sastojak humusa- zdravog biljnog namaza. Kuvana leblebija bogata je proteinima- sadrži oko 7,25 g po šoljici. Osim u humus, leblebije se mogu staviti u supe I čorbe, ispeći u rerni...
4. Kikiriki
Kikiriki je bogat zdravim mastima i proteinima- Sadrži oko 20,5 g proteina po šoljici. Osim sirovog ili pečenog, kikiriki se može dodati u salate, napraviti od njega puter od kojeg se prave zdrave poslastice I šejkovi.
5. Bademi
Ovi orašasti plodovi mogu se pohvaliti znatnom količinom vitamina E i A, kalcijuma, bakra… Imaju oko 20g proteina u 100 g.Mogu se jesti sirovi, pečeni, blanširani, u smutijima i poslasticama, u vidu putera...
6. Čia seme
Ove sićušne semenke potiču iz Južne Amerike, a još su drevne Maje znale za njihova blagotvorna svojstva. Odličan su izvor Omega 3 i Omega 6 masnih kiselina, kalcijuma, gvožđa i magnezijuma i antioksidanata. U 100g čia semena im oko 19 g proteina. Konzumiraju se tako što se stave u tečnost- vodu, mleko, sok, supu kako bi nabubrile. Odlične su za pripremu zdravih pudinga.
7. Kinoa
Ova žitarica poreklom iz Južne Amerike sadrži sve aminokiseline. Bogata je proteinima- 100 g kuvane kinoe sadrži oko 9 g belančevima. Sadrži i dosta vlakana, gvožđa, magnezijum, složene ugljene hidrate...Evo recepta za zdravo jelo s kinoom.
Izvor: Sensa
ISPOVEST ŽENE KOJA SE RAZVELA POSLE 33 GODINE BRAKA: "Uselila sam se u garsonjeru sa jednim koferom, bila sam presrećna"
VELIKI HOROSKOP ZA NAREDNIH 6 MESECI - OD JUNA DO DECEMBRA: Ovan postiže cilj i uspeh, Lav ulazi u novu ljubavnu vezu!
KAKO DA NOSITE PANTALONE AKO IMATE PREKO 50: 6 najboljih saveta profi stilista - izgledaćete mlađe, vitkije i super šik
PSIHOLOŠKI TEST - DA LI MAČKA SA SLIKE SILAZI ILI SE PENJE UZ STEPENICE: Odgovor otkriva kakva ste ličnost zapravo!
TEST LIČNOSTI OD 15 SEKUNDI, IZABERITE KOJA BISTE ŽIVOTNIJA NAJPRE BILI: Otkriva ko ste zaista i kako vas drugi vide!