Mršavljenje brzo i lako, zvuči dobro u teoriji, ali u praksi je često drugačije. Brzo mršavljenje i iscrpljujuće dijete mogu dati samo privremene ili nikakve rezulate, a nakon njih zdravlje može biti značajno narušeno. Jedino lako mršavljenje jeste uz izbalansiranu ishranu sa kojom unosite dovoljno hranljivih nutrijenata neophodnih za organizam, a ne gladujete i niste nervozni.

Pre leta mnogi počinju naglo da se pripremaju za plažu i kupaće kostime, pa žele brzo da skinu višak kilograma. Nutricionista Aleksandra Sedlarević iz nutricionističkog studija Aleavtia otkriva šta nikako ne preporučuje za mršavljenje, odnosno šta je najveća zabluda pri skidanju kilograma.

"Kada je u pitanju brzinski gubitak kilograma pred leto nikako ne preporučujem čajeve za mršavljenje, detoks dijete, sokove ili razni preparate za brz gubitak telesne težine, značajno će narušiti zdravlje. Kod nekih žena dolazi i do gubitka menstrualnog ciklusa u periodu konzumiranja takvih detox dijeta." - objašnjava Aleksandra.

Iako mnoge dame pred leto broje kalorije, vode dnevnik ishrane, što može izazvati opsednutost obrocima, hranom i veliko opterećenje - smatraju da čitanje i zapisivanje kalorija može pomoći da ne prekorače dnevni unos. Nutricionista Aleksandra upozorava da je i ovaj pristup pogrešan:

"Razne metode brojanja kalorija kod osoba koje nemaju previše informaciji o hrani, njenom kvalitetu i sastavu takođe ne preporučujem. 300Kcal u čokoladi i 300Kcal u voću nije isto i nema istu nutritivnu važnost za naše telo.

Pre nego što se odlučite za dijetu i brza rešenja, najbolje bi bilo konsultorvati stručnjaka za ishranu, jer svakom organizmu druigačije prija, a i na taj način možete ostvariti rezultate koji će biti trajni.

fotografija (1)
Privatna arhiva 

Izvor: Sensa