"Zdravi" prehrambeni proizvodi su preplavili tržište poslednjih godina i svi obećavaju neverovatan gubitak kilograma, a naučnici svakog dana objavljuju nove striktne dijete milionima ljudi koji traže način da smršaju i to - brzo!

Hrana i dijete koje promovišu poznati konstantno su nam pred očima i nude nam "brzo rešenje". A tu su i tekstovi o "super hrani" koji su u stalnom konfliktu i samo nas još više zbunjuju, piše Lisa.

Registrovani nutricionista Rob Hobson opisuje deset najčešćih grešaka u modernoj ishrani koje svi pravimo.

1. PRESKAKANJE OBROKA

Neki ljudi preskaču obroke jer se trude da izgube kilograme, dok se drugi trude da stignu rokove na poslu i zbog toga ne stignu da jedu.

Preskakanje doručka ili ručka može uticati na koncentraciju i smanjiti nivo šećera u krvi. A sve ovo može da vas navede da grickate nezdravu hranu ili ispijate prekomerne kafe i energetska pića, što prouzrokuje osećaj "pomućenosti."

Ako se malo svesnije odnosite prema jelu i koristite vreme za redovne obroke, održaćete kilažu i nivo energije tokom dana. Što znači da bi trebalo da odvojite vreme za hranu - pre posla navijte alarm malo ranije i doručkujte ili organizujte svoje vreme za hranu tako da ona bude prioritet.

Sedite i hranu žvaćite polako, tako da escajg odlažete kada su vam usta puna. Istraživanja su pokazala da se ovako podiže nivo energije, gubitak težine i da ovakav način jela pomaže kod digestivnih problema vezanih za brze obroke.

Naučite telo da smanji šećer u krvi i oslobodi se viška kilograma

2. STRAH OD UGLJENIH HIDRATA

Na ugljenje hidrate se često gleda kao na nezdravu grupu hrane.

Neprerađeni ugljeni hidrati kao što su smeđi pirinač, ovas i hleb od celog zrna žitarica su odličan izvor hranjivih sastojaka kao što su vlakna, magnezijum, gvožđe i vitamini B.

Prerađeni ugljeni hidrati koji se nalaze u belom brašnu i šećer su manje zdravi i mogu uticati na nivo šećera u krvi. Ovo ima negativan uticaj na zdravlje i podstiče grickanje i dobitak kilograma.

Smanjenje unosa ugljenih hidrata je korisna strategija koja pomaže u mršavljenju, ali istraživanja su pokazala da se, za malo duže vreme, skoro isti rezultati mogu postići držanjem tradicionalne dijete.

Umesto da izbacite ugljene hidrate iz dijete, bolje je da izaberete neprerađene vrste i smanjite količinu šećera i drugih prerađenih žitarica u ishrani.

3. PREJEDANJE ZDRAVOM HRANOM

Grčki jogurt, orasi, i ulja poput ekstra devičanskog maslinovog i kokosovoog ulja jesu zdrave namirnice, ali njihov preteran unos uzrokuje debljanje. Neprerađena hrana u prirodnom obliku je uvek najbolji izbor, ali morate biti oprezni kada su u pitanju veličine porcija. Posebno grickalicama treba pristupati sa pažnjom. Često se za njih kaže da su zdrave i bez glutena, ili organske, ali one su često pune šećera ili soli.

4. "SUPERHRANA"

Izraz "superhrana" je marketinška fraza koja i nema neko značenje. Ova hrana je obično tako obeležena jer je bila fokus istraživanja vezanog za bolesti i sadrži veliki broj hranjivih sastojaka.

"Superhrana" sadrži veliku količinu antioksidanata kao što su vitamin C ili jedinjenja kao što su fitonutrijenti, koji voću i povrću daju svetlu boju, i flavonoide koji daju crvene i ljubičaste nijanse bobičastom voću.

Hrana nikad neće biti lek za sve bolesti i uključivanje različite hrane u ishranu će učiniti da jedete sve što je vašem organizmu potrebno, posebno ako povećate unos voća i povrća.

Mini test za emocionalnu glad: 6 načina da proverite da li ste stvarno gladni

5. PRETERIVANJE SA "ZDRAVIM" PIĆIMA

Industrija pića je ogromna i a tržište preplavljeno proizvodima za koje se tvrdi da promovišu različite aspekte zdravlja.

Sokovi su još uvek popularni, ali često puni šećera. Sportska pića su popularna tokom i nakon treninga, ali ispijanjem njih ćete povratiti sve kalorije koje ste tokom treninga sagoreli. Ona su takođe puna šećera - najčešće glukoze, koja može biti korisna da održi energiju tokom sportskih dešavanja, ali ne i tokom treninga u teretani.

Na toplu vodu sa limunom se gleda kao na zdravu alternativu, ali zbog visokog nivoa kiselina ona može imati loš uticaj na zube.

Najbolje je piti vodu, a nju često možete začiniti ruzmarinom, nanom, bosiljkom ili krastavcima, i tako ostati hidrirani uz ograničenu upotrebu ostalih "zdravih" pića tokom dana.

PageBreak

Izbacivanje celih grupa hrane može povećati rizik od hranjivog disbalansa

6. ALTERNATIVE ZA ŠEĆER

Ne postoji potpuno zdrava alternativa za beli šećer. To što su drugi zaslađivači potput meda i kokosovog šećera zdraviji, ne znači da s njima treba preterivati. Ne zaboravite  da je sve to šećer i telo ga tretira na isti način, tako da svi oni imaju negativan uticaj na telo ako se preteruje.

Upotrebu šećera možete smanjiti tako što ćete ga zameniti začinima koji su prirodno slatki, poput cimeta, oraščića, vanile ili kokosa.

7. BESPOTREBNO IZBEGAVANJE NEKIH GRUPA HRANE

Istraživanje tržišta koje je sproveo svetskih brend za analizu podataka Mintel pokazalo je da veliki broj ljudi vidi hranu "bez glutena" kao zdravu. Takođe postoji trend isključivanja drugih grupa hrane iz svakodnevne ishrane - poput mlečnih porizvoda. Osim ako ste u maloj grupi ljudi koja ima različite alergije, intolerancije ili patite od celijakije, onda ćete imati malo koristi od izbacivanja celih grupa hrane iz ishrane.

Izbacivanje celih grupa hrane može povećati rizik od disbalansa hranjivih materija u organizmu a tako dolazi do nezdravog odnosa prema hrani. Hranjivi deficit u ovim dijetama se može izbalansirati drugim vrstama hrane, ali je bitno znati koja hrana bi trebalo da se jede umesto one koju ste izbacili.

Nutricionisti i dijetičari su obučeni da pomognu u slučaju netolerancije na neku vrstu hrane.

4 načina da ispitate kvalitet sladoleda

8. NE ČITATE ETIKETE

Etikete na hrani su koristan izvor hranjivih informacija dizajniranih da vam pomognu da izaberete zdravo. Često hrana izgleda zdravo i obeležena je etiketama na kojima piše "malo masti", "bogato omega 3" i "bez glutena", ali ova hrana može biti puna šećera, drugih masti ili soli.

9. FOKUSIRANJE NA KALORIJE

Kalorije su koristan način za praćenje unosa hranjivih sastojaka u organizam, a to je još i olakšano etiketama na hrani. Međutim, ne broje se sve kalorije jednako. Bitno je fokusirati se odakle one dolaze i kako ih organizam prerađuje, jer mogu različito uticati na glad i hormone.

Najbolje je imati tri obroka neprerađene hrane u najprirodnijem mogućem obliku, na taj način ćete najbolje organizovati ishranu a da se ne fokusirate na kalorije.

Glavni fokus trebalo bi da bude na visokohranjivim namirnicama, a ne na trošenju vremena u razmišljanju o individualnim trendovima i posebnim nutrientima.

Recept za osvežavajući napitak od lubenice i mente

10. PRETERANO GRICKANJE

Postoji mnogo teorija o najboljem načinu da jedete, a na pravljenje mnogo malih obroka tokom dana se često gleda kao na dobar način da metabolizam stalno radi, što se posmatra kao način da se zadrži određena težina.

Telo ne mora non-stop da se hrani i postoji malo dokaza koji podržavaju priču da je ovo efektivan način održavanja kilaže.

Grickanje otvara vrata ka prejedanju i može biti nezgodno ako vodite zauzet život. Držite se tri hranjiva obroka svakog dana, a grickajte samo ako ste zaista gladni i odaberite neke prirodne grickalice poput voća, oraha, zdravih umaka poput humusa sa svežim povrćem.

Izvor:  Lisa