Izgled: stavite malo sladoleda u činiju i dobro ga pogledajte. Površina ne sme biti suviše sjajna, jer je to znak da se prebrzo rastapa.

Konzistencija: zabodite kašičicu u sladoled. Ne sme biti preterano mekan, što je znak prekomerne količine vazduha, ali ni previše kompaktan, malo vazduha je neophodno. Probajte kašičicu sladoleda. Osetite li kristaliće, to je znak nepravilne razmere sastojaka. Ili, ukazuje na to da je sladoled bio delomično rastopljen i zatim ponovno zamrznut.

Odlična vegetarijanska poslastica: recept za tart sa bananama i kakao prahom...

Ukus: pre nego što ga probate, u ustima rastopite malo vode pa sladoled kratko zadržite u ustima. Suviše intenzivan ukus smatra se nedostatkom zato što ukazuje na dodatak dodatih aroma.

Temperatura: ako u ustima osetite da je temperatura sladoleda preniska, znači da postoji neka greška u recepturi, u količini vazduha ili u čuvanju.

Izvor: Zaštita potrošača