Kada želite da izgubite kilograme i hranite se zdravije, važno je da prepoznate stvarnu glad i glad iz navike, dosade i emocionalnu glad. Donosimo vam 6 načina kako da proverite da li ste stvarno gladni ili je posredi „lažna" glad.

1. Pogledajte na sat

Redovni obroci tokom dana pomaže telu da održi nivo šećera u krvi i smanji glad. Ako ste jeli pre 1-2 sata, velike su šanse da osećate žudnju za hranom umesto stvarne telesne gladi. Umesto slanih grickalica ili slatkih zalogaja, popijte čašu vode ili napravite zeleni čaj.

8 karakteristika emocionalne gladi...

2. Slušajte svoj želudac

je u želucu javlja se tokom procesa probave, odnosno kada se preostala hrana potiskuje sve dublje u crevima. „Zavijanje" stoga ne ukazuje uvek na glad i ne morate odmah krenuti prema frižideru. Pričekajte nekoliko minuta kako biste videli da li su neugodni zvukovi iz creva znak za glad ili probavljanje hrane. Ako je prošlo 2-4 sata od zadnjeg obroka (zavisno od količine pojedene hrane u prethodnom obroku), verovatno vam telo šalje poruku da treba hranu.

3. Proverite nivo energije

Drugi način da saznate da li ste gladni je da proverite nivo energije. Ako osećate glad, bezvoljni ste i nemate energije, može biti da vam je potreban obrok pun hranjivih materija koji će vas opskrbiti energijom i zadovoljiti glad.

4. Pričekajte 15 minuta

Kada počnete da osećate glad, ne znači da imate telesnu glad. Pričekajte 15 minuta kako biste shvatili o kakvoj se gladi radi. Glad koja dođe iznenada, najčešće je emocionalna glad i nije povezana sa stvarnom potrebom za unošenjem hrane u organizam. Ako nakon 15 minuta i dalje osećate glad, verovatno se radi o telesnoj gladi koju zadovoljite hranjivim obrokom. Ali, ako nakon 15 minuta prestanete da osećate želju za hranom, učinili ste dobru stvar čekajući.

PageBreak

Vege test za lažnu glad

Isto pravilo važi i za vreme obroka. Kada osetite da ste dovoljno pojeli, pričekajte nekoliko minuta kako bi informacije o sitosti došle do mozga, umesto da se prejedate.

5 koraka za ublažavanje emocionalne gladi...

5. Šta želite da jedete?

Ako osetite iznenadnu glad i razmišljate o tačno određenoj namirnici (pica, čevapi, čokolada, keks, sladoled) koju morate pojesti odmah u tom trenutku, vrlo verovatno se radi o emocionalnoj gladi.

6. Odradite „vege test"

Kada osetite glad, zapitajte se da li biste bili zadovoljni sa obrokom u obliku povrća poput kelja, spanaća, karfiola i slično. Ako je odgovor „DA", onda ste zaista gladni (ali to nije pravilo). Međutim, ako vam se ne sviđa takav obrok i mislite da se nećete njime zadovoljiti, onda verovatno osećate žudnju za određenom hranom.

Izvor: Kiwi