Visok krvni pritisak je oboljenje sa kojim se suočva veliki broj ljudi. Kako na prirodan način možemo sniziti pritisak? Pored adekvatne ishrane, preporučuje se i vežbanje, a set vežbi protiv hipertnezije razvio je poznati ruski lekar AleksandarŠišonin.

Specijalizovao se iz kliničke pedijatrije na Institutu za pedijatrijsku hematologiju, onkologiju i Imunologiju, a 2006. godine otvorio je svoju kliniku za lečenje krvnog pritiska bez lekova. Kreirao je sistem vežbi koji pomaže kod hipertenzije. Objašnjava da spazam mišića sužava krvni sud, zbog čega se količina krvi koja prolazi kroz nju smanjuje. A da bi dobio potrebnu dozu kiseonika, mozak šalje signal srcu da pumpa više krvi. Kao rezultat, srce radi brže da pumpa pravu količinu krvi kroz stegnute posude, a pritisak se povećava. Tako se razvija hipertenzija.

"Hipertenzije se možete rešiti na dva načina: vežbanjem ili delovanjem na sam grč masažom." - napominje lekar Aleksandar Šišonin. Napominje da je ljudima sa visokjim pritiskom vrat tvrd kao kamen. "Ako krenete da ga masirate - on će vrištati. Posle masaže, nakon nekoliko minuta doći će do olakšanja. Pritisak će se normalizovati!" - napominje lekar.

Smatra da se pravilnim vežbanjem mogu opustiti mišići vrata, a samim tim i normalizovati visok pritisak. Takođe, njegova gimnastika može se primeniti i za lečenje glavobolje, nesanice, kod vrtoglavice i bolova u ramenima i vratu. Preporučuje da se vežbe rade svaki dan tokom prve dve nedelje vežbanja, a zatim možete da ih radite dva do 3 puta nedeljno.

U video snimku ispod pogledajte sve vežbe, vrlo su jednostavne i izvode se sedeći. Važno je da ništa ne radite naglo i ne trzate vratom, već samo onoliko koliko vam prija.

Izvor: Sensa