Osobe koje imaju hipertenziju, odnosno visok krvni pritisak, znaju koliko je neprijatno osetiti simptome koji se javljaju dok pritisak raste. Najčešći simptomi visokog pritiska su: glavobolja, zujanje u ušima, vrtoglavica, mučnina, osećaj težine u grudima, kratak dah, brzo zamaranje, pad energije, zamućen vid i dr.

Kada oseti navedene simptome, osoba postaje svesna da pritisak raste. Tada je važno sačuvati smirnenost, ali nažalost za neke ljude je to nemoguće. Mnogi u ovakvom stanju počinju da se plaše, paniče, postaju još više uznemireni, što samo dodatno podiže pritisak.

Ukoliko imate problema sa krvnim pritiskom, neophodno je da se obratite lekaru i da pratite njegove savete uz prepisanu terapiju. Pored toga, možete isprobati i jedan mali psihološki trik koji može pomoći da zaustavite visok pritisak bez lekova u sekundi. Potrebno je da izgovorite sledeću rečenicu:

"Moj krvni pritisak se spušta, ja sam mirna, zdrava i vodim srećan i bezbrižan život."

Sigurno ste čuli za afirmacije koje se koriste kako biste usvojili pozitivne misli i oslobodili se negativnih i opsesivnih. Baš jedna takva može poslužiti da se smirite kada pritisak počne da raste. Možete je izgovarati u stresnim situacijama i kada ste uplašeni.

Dok je izgovarate važno je da se u potpunosti fokusirate na rečenicu i njeno značenje. Osvestite svaku reč, počnite da verujete u ono što govorite i mirno dišite. Ova vežba može pomoći da smanjite strah i uznemirenost, da razmišljate pozitivnije, a samim tim brže ćete vratiti pritisak na normalu.

Izvor: Sensa