Kada se suočavate sa anksioznosti, borite se sa stresom i nervozni ste, taj neprijatan osećaj kao da zahvata celo vaše telo i ne dozvoljava vam da funkcionišete. Otpornost na stres se uči i vežba kroz svakodnevne tehnike opuštanja i rad na sebi, ali postoji jedan alat koji može pomoći da se smirite za samo 30 sekundi - bez obzira na vreme i mesto.

Reč je o vežbama disanja - svakodnevno praktikovanje ovih vežbi neće vas samo umiriti, već može poboljšati imunitet, kvalitet sna, podstaći detoksikaciju uma i tela, pozitivno utiče na probavu i kardiovaskularno zdravlje, jača organizam u celosti, posebno pluća.

Vežbe disanja se posebno preporučuju anksioznim osobama i onima koji su pod konstantnim stresom,a li mogu ih svi koristiti - bez ograničenja. Kada vežbate disanje, važno je da sednete uspravno, odnosno da niste savijeni i ne pritiskate stomak. Ravno držanje će omogućiti vazduhu da uđe, cirkuliše i izađe iz sistema bez ikakvih ograničenja. Udahnite duboko kroz nos, a izdahnite na usta, ali tako da imate osećaj da ste oslobodili sav vazduh. Za dodatni efekat opuštanja možete zatvoriti oči.

U video prilogu ispod posmatrajte krug, a kada s eu njemu pojavi "breath in" udahnite, malo zadržite dah, a pri pojavi "breath out" izdahnite. Video traje samo 30 sekundi, nakon toga ćete se osećati opuštenije i smirenije, a posebno relaksirajući efekat imaju divne slike prirode koje dodatno opuštaju.

Pogledajte video!

Vežbe disanja protiv stresa i anksioznosti TikTok/synth_ai

Izvor: Sensa