Verovatno ste čuli za izreku "Budite mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi". Ova rečenica je zapisana Jevanđelju po Mateju, a mnogi verski učitelji, teolozi i psiholozi su je tumačili i otkrivali koja je tajna života skrivena u ovim rečima.

Patrijarh Pavle je navedene reči tumačio jendostavno, ako uputstvo za život i lični razvoj: "Budite mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi, znači, razvijajte svoje umne sposobnosti sve više, pod uslovom da paralelno razvijate u sebi dobrotu. No, um je hladan a dobrota topla, ali slepa. Stoga su nam potrebni i um i dobrota da jedno drugom drži ravnotežu, da um ne pređe u zloću, a dobrota da ne pređe u glupost".

U svemu u životu je neophodno pronaći ravnotežu, balans koji nas drži čvrsto na zemlji, ali nam pomaže i a se razvijamo i rastemo. Tako i balasn između dobrote i mudrosti može nas podstaći da postanemo najbolja verzija sebe, da ne izgubimo ni na jendom polju, umnom i duhovnom, već amo dobijemo i napredujemo.

Akademik i poznati psihijatar Vladeta Jerotić jednu od svojih knjiga nazvao je "Mudri kao zmije, bezazleni kao golubovi" i krot ove reči Isusa Hrista tumačio čovekov zrelost koja se uvek može nadograđivati i usavršavati.

Izvor: Sensa