Vladeta Jerotić, čuveni srpski akademik, psihijatar, pisac i profesor pastirske psihologije na Pravoslavnom Bogoslovskom fakultetu, ostavio je iza sebe brojna dela sa važnim smernicama čoveku kako može da se snađe u određenoj ulozi, kako da ne zaboravi ko je i na koji način može živeti srećno, ispunjeno i u miru. Njegove lekcije i izreke slušale su generacije, a sada vam donosimo deo iz jednog njegovog teksta u kojem ističe kako u 4 koraka možemo postati bolji ljudi.

Vladeta Jerotić je napominjao da svaku promenu treba prvenstveno započeti od sebe: "Prvi, najvažniji deo je da čovek upozna sebe. Što bolje upozna sebe, biće prema sebi tolerantniji. Ako ne poznaje sebe dovoljno, onda će svoju krivicu i svoje zlo, i svoju Senku, kako bi Jung rekao, prebacivati na drugoga. To je čuvena projekcija: nisam ja kriv, nego muž, žena, deca, sused… Treba biti tolerantan. Naš narod uvek pita: "A dokle?" Postoji trpeljivost prema sebi. Ako smo prema sebi trpeljivi, bićemo i prema drugima."

U svetu stresa, često pojačanog egoizma, trke sa vremenom, ugrožavanja prirode, materijalizma, otuđenja, važno je da svi radimo na pozitivnoj promeni - uvek i svuda. Kada menjamo sebe, već smo učinili prvi korak da promenimo i svet za bolje, a samim tim da ga ostavimo boljim generacijama koje dolaze posle nas. Patrijarh Pavle je govorio "Budimo ljudi." - rečenica koju je važno ponoviti u najizazovnijim trenucima života.

Evo kako je Vladeta Jerotić predlagao da u 4 koraka možete postati bolji čovek:

"Nezrele ličnosti su često nametljive, sklone kritikovanju drugih ljudi, stalno su nezadovoljne i uvek lako povredljive, ljubomorne su i zavidljive. Svi ljudi, doduše, nose duboko u sebi ljubomoru i zavidljivost, pitanje je koliko im vremena treba da ih prepoznaju. Prvi korak je, dakle, prepoznati da smo ljubomorni i zavidljivi. Drugi korak je moći prihvatiti dobronamernu kritiku. Treći, boriti se protiv ovih mana, što je najteže. Četvrti - istrajati". - govorio je čuveni akademik.

Izvor: Sensa