Normalno je da se u dugoj vezi ili braku ponekad pojave teškoće i nesporazumi. Oni su vid izazova, odnosno testa koji pokazuje koliko ste posvećeni vašoj ljubavi, da li ćete se obostrano truditi i boriti za nju. Kada dođe do distance, otuđenosti ili hladnoće u odnosu, važno je to ne skrivati pod tepih, već reagovati čim osetite da bliskost nestaje, a stalo vam je do partnera i trenutne veze. Prema stručnjacima za ljubav, ovi saveti mogu pomoći da vratite bliskost i smanjite otuđenost:

1. Otvoreno komunicirajte - Partner ne može da vam čita misli. Ako mu ne kažete da se osećate otuđeno, on to možda neće moći sam da shvati. I nećete znati kako se osećate. Možda će ga vaše priznanje iznenaditi. Ali to svakako može biti od koristi za vašu vezu. Ne počinjite ovaj razgovor u napetom momentu, niti sa svađalačkim tonom, već u trenutku kada se osećate opušteno. Skuvajte kafu ili čaj i smireno i iskreno razgovarajte o izazovu.

2. Recite partneru neke lepe stvari. Dajte partneru iskren kompliment i recite na čemu ste mu zahvalni. Pohvalite njegove postupke, izgled. Jasno dajte do znanja da obraćate pažnju na to.

3. Postavljaju pitanja - Ne zaboravite da ga pitate kako je bilo na poslu, nešto o njegovim prijateljima, kolegama, o hobiju... Pizajte stvari koje vas interesuju o njemu i njegovim aktivnostima i saslušajte ga. Ovo značajno poboljšava komunikaciju i bliskost.

4. Podelite sa njim i informacije koje su vama važne. Ispričajte okako vam je bilo na poslu, o nečem novom što ste saznali, svojim interesovanjima, preporučiute mu neku pesmu...

5. Odvojite vreme jedno za drugo! Ponekad je teško parovima sa decom i bronim poslovnim i kućnim obavezama da odvoje vreme samo jendo za drugo. Ipak, izauzetno je važno da imate zajedničko vreme, makar to bilo samo 20 minuta. Planirajte unapred vreme koje ćete provesti zajedno.

6. Zajedno izlazite. Izlaite iz rutine, pravite zajedničke planove za izlazak, putovanja, aktivnosti. Posetite neki restoran sami, idite u bisokop, pozorište... Organizujte sastanke kao da ste na početku veze.

7.Postavite zajedničke ciljeve. Razgovarajte o tome šta želite da postignete sledeće godine. Da li su vaše želje jednake? Razgovarajte o željama i ciljevima koje želite pojedinačno da ostvarite? Pronađite između svojih ambicija ravnotežu i kompromis, ali tako da obadve strane budu zadovoljne.

8. Isprobajte magičnu formulu za srećan brak. Psiholog Džon Gotman otkrio je da svaki put kada imate negativnu interakciju sa partnerom, morate da se setite pet pozitivnih stvari iz zajedničkog života. Nemojte se plašiti da podelite svoja sećanja na lepe trenutke koje imate jedni sa drugima. Prvo, pokazujete svom partneru da se tih uspoemna rado sećate. Drugo, podsetite se zašto ste odlučili da živite ceo život sa ovom osobom.

9. Ne zaboravite na dodir. Češće se držite za ruke, zagrlite se. Ne štedite na ljubljenju kada idete na posao i vraćate se kući. Pokažite nežnost, svaki dodir je korak ka većoj bliskosti.

10. Ne zapostavljajte vođenje ljubavi. Dodirom pokažite jendo drugom da ste otvoreni za nežnost i seksualnost. Potrudite se da se povežete, ali neka se vođenje ljubavi dogodi spontano i prirodno, bez previše planiranja.

11. Uradite nešto zabavno zajedno. Igrajte društvene igre, video igre, pustitze muziku i plešite po kući. Uradite zajendo nešto neozbiljno, neobično - pobegnite od rutine. Smeh popravlja raspoloženje i zbližava ljude.

12. Ne zaboravte da izgovorite "volim te", a često mnogi parovi ovo vremenom zaborave. Koliko god je u početku teško reći "volim te", isto tkao može posrtati otežano i kasnije, kada se u odnosu pojave hladnoća i otuđenost. Izjava ljubavi uvek treba da bude iskrena, bez obzira koliko godina živite zajedno. Ponekad smatramo da partner treba to da zna i da se podrazumeva, a zaboravljamo koliko je važnod apodsetimo na osećanja ljubavi.

Izvor: Sensa