Američki psiholog Džon Gotman 40 godina je proveo baveći se prpoučavanjem braka i porodice. Govorio je da mu je potrebno samo 5 minuta da razgovara sa parom i da sa 91% tačnosti predvidi da li će se supružnici razvesti. U svojoj knjizi "Sedam principa za uspešan brak", Gotman ističe četiri znaka koja ukazuju da bračna veza nema budućnost.

Evo koji znakovi su u pitanju:

1. Kritika

Normalno je da u odnosu postoji zdrava kritika kako bi odnos mogao stalno da se razvija. Međutim, kada kritikujete partnera za svaku sitnicu, vi ugrožavate njegovo samopouzdanje i činite da se oseća manje vrednim. Prema rečima psihologa, to je napad na ličnost partnera.

2. Prezir

"Uvrede, prevrtanje očima, ruganje, ismejavanje i okrutne šale. Demonstracija prezira u bilo kom obliku - najopasnija je u bračnim odnosima. Ako u svakom trenutku pokazujete da vam partner ne prija, rešenje problema je rastanak." - ističe Gotman. Prezir je toksična emocija koja truje dušu, pa je bolje rastati se, nego je razvijati.

3. Stalno prebacivanje osećaja krivice

Psiholog upozorava na manipulativno prebacivanje osećaja krivice na partnera. U raspravi stalno prebacivanje krivice, sa jedne na drugu stranu, neće dovesti do rešenja, već će samo produbiti konflikt.

4. Tišina

Manipulativna tišina nakon rasprave kao vid kažnjavanja partnera je jedan od najrizičlnijih oblika manipulacije. Korišćenje ovakvih igrica ne donosi ništa dobro, već samo ugrožava odnos, komunikaciju i čini da se i vi i druga strana osećate loše.

Gotmanovo istraživanje pokazalo je da razlike u mišljenjima i simpatijama supružnika ne uništava odnose. Kako ističe, brak neće uspeti ako supružnici pokušavaju jedno drugo stalno da promene. Često su ovi sukobi povezani sa fundamentalnim stvarima: načinom života, osobinama ličnosti ili vrednostima. Takve svađe su gubljenje vremena i mentalne snage. Šta učiniti sa onim što se ne može promeniti - prihvatite to kako jeste ili izbaciti iz svog života, istakao je Gotman.

Izvor: Sensa