Manipulatori često sebe predstavljaju kao žrtve koje su dosta propatile zbog životnih okolnosti i postupaka drugih ljudi. Sve svoje postupke najčšće opravdavaju traumom ili teškom životnom pričom. Teško detinjstvo, nezahvalna deca, loš odnos sa roditeljima, šef koji ne primećuje njihov potencijal - sve ove priče su njihov kalup kako bi u vašim očima izgledali kao veliki borci kojima je život doneo patnju, a onda su postali žrtve vlastite sudbine.

Pročitajte još:

16 znakova da vas ugrožava energetski vampir: Oni toksično utiču na vaš život

Ovo je toksično za svaku ljubavnu vezu: šta je retroaktivna ljubomora i kako je zaustaviti

10 dokaza da je vaš prijatelj toksična osoba: evo kako prekinuti odnos koji nam krade i uništava dobru energiju

Prva stvar po kojoj možete prepoznati manipulatora je izazivanje osećaja krivice.

Manipulator tačno zna kako da situaciju okrene u svoju korist čak i kada je jasno da je napravio grešku. Uvek kao odgovor ima tešku životnu epizodu i spreman je od vas da napravi pasivno agresivnu osobu, a sebe, kao čarobnim štapićem pretvori u žrtvu.

Ukoliko mu ukažete na grešku, moguće je da ćete posle par minuta razmišljati kako ste možda vi pogrešili i imaćete osećaj krivice što ste ga "povredili".

Prebacivanje krivice je osnovna igra svakog manipulatora. Na primer, žena je u džepu suprugovog kaputa pronašla romantičnu poruku ili je na košulji videla trag karmina. Manipualtor će uraditi sledeće - prebaciće krivicu na ženu kroz stav da ona nema poverenja u njega, da mu ne veruje posle svega što je uradio za nju i da mu na taj način pokazuje da sumnja u njega i u njihov odnos. Tada se žena povlači u sebe i javlja se osećaj krivice, zaboravljajući na tragove koje je nedavno videla.

Manipulatori imaju cilj da vas podstaknu da posumnjate u sebe i da na kraju vi od njih tražite oproštaj. Na taj način njegove greške i obmane odlaze u drugi plan, a on postaje žrtva nerazumevanja i nedostatka ljubavi.

Da li ste nekada bili u sičnoj situaciji?

Pročitajte još:

Izvor: Lovesensa