U ljubavnim odnosima reči su najmoćnije sredstvo, pa sa njima moramo biti pažljivi. Kada umesto toksičnih reči biramo izjave ljubavi, svakako će to pozitivno uticati na naše zdravlje, sam odnos i emotivni status. Koje reči muškarac želi da čuje u vezi, pitanje je koje zanima mnoge žene. Ovde se ne misli na reči poput "volim te" i druge izjave ljubavi, već na reči na koje često ljudi zaborave u dugim vezama i brakovima, a vrlo su važne za odnos.

I muškarci žele u rečima da čuju podršku, utehu, da dobiju osećaj da ga neko voli i da je uz njega. Zato u vezi ne treba zaboraviti na mudre i velike reči podrške, poput - "sve će biti u redu"; "mi to možemo zajedno da rešimo"; "uz tebe sam šta god da se dogodi".

Kada naiđu oluje i loše raspoloženje, često se fokusirma samo na negativnosti druge strane. Pojačava se rizik od izliva besa, od prenosa loših osećanja na partnera, kao i uvid u mane - "o čemu si mislio"; "ništa ne možeš dobro da uradiš"; "šta ćeš mi ti kada sve mogu sama." Ove reči mogu povrediti partnera i negativno uticati na njegovo samopouzdanje. Umesto loših fraza, pokušajte da se fokusirate na dobre - "zahvalna sam na svemu što činiš"; "znam da ćeš uspeti"; "tvoja pomoć i podrška mi znače". Kada partner umesto "grdnje" dobije reči zahvalnosti, imaće osećaj da funkcionišete kao tim.

Reči podrške, i pohvale mogu imati jaču snagu često i od ljubavnih fraza. One odmah izazivaju oseh na lice, pokazuju da ste tu jedno za drugo i deluju na podsvestu ukazujući da je u vašoj vezi sve u redu. Naravno, važno je da se obe strane međusbno podržavaju, motivišu i vole istom merom.

Iako će mnogima zvučati neobično, stručnjaci za ljubavne odnose ističu da muškarci vole da pričaju o zajedničkim planovima. Razgovor o planovima mu poručuje da želite sa njim budućnost i daje mu osećaj sigurnosti. Ukazuje da verujete u vaš odnos i da ste posvećeni zajendičkim ciljevima i razvoju.

Reči koje najviše treba izbegavati u romantičnom odnosu svakako su laži. Umesto komunikacije tokom svađe, pričajte i kada vam je dobro o vašoj sreći, pokažite jedno drugom koliko ste zahvalni što ste se sreli, a delima ćete pokazati više od svakog izgovorenog "volim te".

Izvor: Sensa