Nakon decenija i decenija posmatranja ljubavnih parova, muškaraca, žena, veza, razvoda, naučnici sa Harvarda došlu su o jednog jednostavnog zaključka: "Sreća je ljubav. Tačka". Ali, kako pronaći tu ljubav koja je sreća, onu koja je prava i koja se raste i razvija - ona koja nikada ne prestaje.

Ako želite konkretan i potvrđen savet za sreću u ljubavi i vezi, onda on postoji. Studije su pokazale da veze puna ljubavi i nežnosti poboljšava fizičko zdravlje, kao i da pozitivno utiče na zadovoljstvo poslom i prihode. Koliko god veza izgledala komplikovano, bila puna izazova i prepreka, način održavanja veze ili braka i negovanja ljubavi u njoj svodi se na nešto sasvim jednostavno. 

Koji je magični recept za srećnu vezu?

Recept je jednostavan: Uverite se da je vaš odnos 5 prema 1. Ovo nije neka izumišljotina, već je njegovu efikasnost dokazali je decenijsko istraživanje najcenjenijeg stručnjaka za bračnu sreću, Džona Gotmana. Razlika između srećnih i nesrećnih parova leži u ravnoteži između pozitivnih i negativnih interakcija tokom sukoba. Postoji određena veza koja podstiče trajnu ljubav, a ovaj odnos "čarolije" je 5 prema 1, odnosno za svaku negativnu interakciju u stabilnom i srećnom braku treba da postoji pet (ili više) pozitivnih interakcija.

Te interakcije ne moraju biti značajne ili dramatične. Kolutanje očima ili podizanje glasa smatraju se negativnom interakcijom. Pozitivni uključuju brzu šalu za ublažavanje napetosti, držanje partnerove ruke i pažljivost prema njegovoj/njenoj priči o tome kako je protekao dan. Ovde nije bitna veličina vaših gestova, već njihova relativna učestalost.

Advokati za razvode braka slažu se da svakodnevno nadgledanje pozitivnih interakcija (umesto da se traže negativne) pomaže u održavanju romantične veze. Ovde je važno napomenuti da iako je pravilo 5 do 1 formulisano za parove, ono se vrlo dobro pokazuje i na profesionalnom nivou. Ljudi su komplikovana stvorenja. Nije iznenađujuće što nam je održavanje zdravih i pozitivnih veza ponekad veoma teško. Ali sve veze imaju velike šanse za uspeh ako interakciju unutar njih gradite na osnovu 5 prema 1. 

Izvor: Sensa