Sindrom cimera nažalost se često događa u braku ili dugoj vezi, a mnogi parovi to ignorišu, što može biti jopš pogubnije po njoihov odnos. Imate puno toga zajedničkog, dom, deca, planovi, obaveze, ali opet nešto nedostaje. Kada se već duže vreme partneri ne poljube strastveno i ne provode zajedničko vreme, gubi se inrteresovanje za partnera, želju, intimnost, romantiku. Svakodnevne brige i obavetze kradu vreme i vuku na svoju stranu - ljudi koji su ranije voleli jedni druge postaju samo cimeri.

Sindrom cimera tiho i postepeno ubija vezu, a evo po kojim signalima ćete ga prepoznati:

1. Više ne pričate jedno o drugom

Pričlate o računima, kućnim poslovima, rasporedu dece i drugim svakodnevnim stvarima, ali ne možete da se setite kada ste poslednji put razgovarali o svom životu, svojim potrebama, osećanjima, željama i snovima.

2. San je važniji od intimnosti.

Svi smo preopterećeni poslom i drugim stvarima, jako se umaramo, pa ne čudi što često biramo san umesto intimnosti. Međutim, ako se to dešava duže vreme, onda će to sigurno uticati loše na vaš odnos.

3. Retko se viđate.

Vaši obaveze se ne preklapaju, tako da vi i namte vremena da provodite jedno sa drugim. Čak idite u krevet u različito vreme i ne komunicirate pre spavanja.

Šta uraditi ako primećujete u svojoj vezi ili braku sindrom cimeta - važno je da uložiti malo truda:

  • Za početak, neka vaša veza bude prioritet, donesite odluku da nešto promenite na bolje.
  • Pokušajte da pokažete interesovanje za svog partnera. Kakav je sada? Kako se to nedavno promenio? Šta se dešava sa njim?
  • Kako sada živi?
  • Svaki dan odvojite vreme za komunikaciju sa partnerom. Neka to bude samo 10 minuta, ali neka taj razgovor bude posvećen vama i vašoj vezi. Važno je izbegavati svakodnevne teme i pitanja u vezi sa aktuelnim poslovima.
  • Pitajte ga "kako si?" i to će biti dovoljno za početak.
  • Ponovo imajte romantične sastanke kao na početku odnosa. Bitno je da promenite sredinu i da idete negde zajedno. I glavna stvar je da vas niko ne odvlači jedno od drugog.
  • Rutina se može pobediti novinom. Pokušajte da to unesete u svoju vezu. Ponudite partneru nešto što do sada niste radili zajedno - neku novu vrstu slobodnog vremena, nova zanimljiva mesta, nove zajedničke aktivnosti.
  • Pokažite pažnju i brigu za svog partnera. Slušajte sebe – šta biste dobro želeli da učinite za njega? Uradite to.
  • Pričajte o svojim osećanjima. Izrazite ih verbalno ili fizički. Dodirujte partnera tokom dana, grlite se.
  • Ponovo se sređujte kao na početku veze. Igrajte igru – zamislite da vaša veza tek počinje i da vam je važno da u očima partnera izgledate privlačno i poželjno.

Da zaključimo, vaše oružje protiv sindroma cimera treba da bude: iskreno interesovanje za partnera, pažnja, vreme, zajedništvo, promene, želja da učinite nešto dobro za drugog, intimnost.

Možda vaša veza neće biti tako strastvena kao na početku, ali i to je u redu. Mogć je da ćete nakon sindroma cimera uploviti u more neke zrele i divne ljubavi koja otvara nove nivoe osećanja. Takav odnos, dublji i intimniji, mnogo je više od prvobitne zaljubljenosti. Važno je samo da se potrudite!

Izvor: Sensa