U svakoj vezi ili braku nakon nekoliko godina zajedničkog života mogu se pojaviti izazovi. Kakvo će biti suočavanje sa krizom zavisi od vaše posvećnosti i odnosa, a najvažnije je na vreme uočiti distanciranost i hladnoću, umesto da probleme gurate pod tepih. U nastavku pročitajte savete psihologa koji će pomoći da nakon godian braka povratite strast i bliskost, ali i da lakše prevaziđete krizu.

Prvo je važno prepoznati zbog kojih situacija kriza nastaje, a najviše se ističu sledeće: pojava čestih neslaganja oko određenih pitanja, nezadovoljstva, neizgovorene pritužbe, monotonija porodičnog života, poteškoće na poslu, nagle životne promene, različiti stavovi u vaspitavanju dece...

Ovi znakovi ukazuju na bračnu krizu:

  • supružnici više ne dele međusobno svoje radosti i neuspehe
  • sve radnje druge strane počinju da nerviraju
  • nastaju neslaganja u pogledu vaspitanja dece
  • želja da udovoljite svojoj srodnoj duši nestaje
  • smanjuje se broj seksualnih kontakata
  • partneri prestaju da se interesuju za osećanja drugog

Vremenom stara strast bledi, a na ljubavi se stalno mora raditi kako ne bi prešla u naviku. Ako ste odlučili da popravite bliskost i probudite strasti, onda morate prvo izaći iz zone komfora. Idite na romantičnu večeru, planirajte svoju dnevnu rutinu na takav način da imate zajendičko vreme, saslušajte partnera, vodite razgovore iz srca, češće se grlite i pokažite naklonost. Na polju seksualnosti takođe je važno izaći iz zone komfora, pa isprobajte neke nove stvari. Prijaće vam i ukoliko sami odtputujete negde za vikend.

Jedna od najrizičnijih stavri jeste to što partneri zaborave jednu važnu stvar - na međusobnu zahvalnost. Recite svojoj srodnoj duši hvala za podršku, brigu oko dece, kućnih poslova, za pažnju... Pokažite jedno drugom koliko ste zahvalni što imate jendo drugo. Iskazivanje zahvalnosti, obostrane, ključno je za napredovanje odnosa.

I jedna od najvažnijih stavri jeste vreme koje provodite zajendo. Napravite pauzu od svakodnevnih obaveza, kućnih poslova, obaveza oko dece... Odvojite vreme namenjeno samo vama dvoje, iako ograničeno, ali ono će biti samo vaše. Pored zajedničkog vremena, bitno je da svako zadrži i prostor samo za sebe, svoje hobije, interesovanja, vlastite misli...

Nikada ne prestajte da radite na sebi, jer će vas to motivisati id ati energiju da radite na vlastitom odnosu. Zalivajte ljuabv kao bašu iz koje treba da niknu najlepši plodovi, i sigurno će sve procvetati.

Izvor: Sensa