Koliko puta ste u životu napraili pogrešan ljubavniizbor? Često se desi da ljudi nakon decenije braka kažu - "nije trebalo da se udam za njega". Nismo sigurni u svoj izbor, često nas vodi hemija, ali razmišljamo i o godinama, materijalnom, bežimo od samoće, a često zaboravimo 2 jednostavna pravila koja, prema ruskom socijalnom psihologu Aleni Dubinets, jesu neophodna za zdrav odnos u vezi i pravu ljubav.

Ako počnete pri oizboru partnera da poštujete i sledeća 2 pravila, možete promeniti svoj romantični život iz korena:

Pravilpo 1 - U odnosima uvek treba sve da bude lako

Ako tokom poznanstva sa nekom osobom osećate lakoću, radost u uživate u komunikaciji, to je već prvi znak da ste na dobrom putu. Zapamtite, romantični, a kasnije i porodični odnosi ne bi trebali biti emocionalno teški. Kako biste razumeli da li vam je odnos sa ovom osobom suđen, odgovorite sebi na sledeća pitanja, ali iskreno:

"Da li mi je prijatno sa ovom osobom?"
"Da li sam pod stresom zbog njega?"
"Moram li da kontrolišem svoje emocije i želje pored njega?"

U zavisnosti od odgovora izvedite zaključak. Reč "lako" ne znači da se u odnosima nećete suočavati sa izazovima, ali pravi parovi to rešavaju zajedno, sa lakoćom, a kada se pojave problemi rešavaju ih kao partner koji rade na zajendičkom cilju, što dodatno olakšava. Što više ulažete u vezu, više očekujete da ćete iz nje dobiti. Stoga, ne treba se previše naprezati da biste dobili nežnost, kompliment, zahvalnost i podršku voljene osobe. Ako ste značajna figura u njegovom životu, on će vam sve ovo dati bez vašeg insistiranja.

Pravilo 2 - Odnosi uvek treba da budu zabavni

Glavni pokazatelj kvalitetnog odnosa između muškarca i žene jeste radost. Veza bi trebalo da donese pozitivne emocije za oba partnera. Radost podrazumeva da se osećate dobro pored partnera, da vam prija njegovo društvo i da svaki trenutak proveden sa njim vama donosi sreću. Zbog toga osećate prirodnu potrebu da budete bliski, jer vam veza donosi mir, lepe emocije, emocionalnu sigurnost i stabilnost.

Izvor: Sensa