Duboko prostranstvo oka otvara prozor nečijih snova, nadanja i pokazuje vam prava osećanja osobe. Važnost kontakta očima potvrđena je u nedavnoj studiji istraživača s Univerziteta u Jafi koji su se bavili pitanjem nepristojne i grube komunikacije na internetu.

Kojom hranom možemo očuvati zdravlje i sjaj očiju...

"Mnogo je teza o tome zašto se ljudi izražavaju drsko, bezobrazno i grubo u komunikaciji na internetu", objašnjava Noam Lapidot-Lefler, stručnjak za poremećaj ponašanja koji je i rukovodio studijom. "Najčešće se mislilo da je razlog u anonimnosti pojedinca na forumima i na socijalnim mrežama, gde lažni profili mogu da zaklone pravi identitet. Međutim, naše istraživanje je pokazalo da postoji još jedan, izuzetno važan činilac, a to je kontakt očima."

U ovoj studiji, čiji su rezultati objavljeni u martu 2012. godine u naučnom časopisu "Computers in Human Behavior", ispitanici su postavljeni u situacije u kojima su menjane tri varijable - bili su anonimni (prikrivenog identiteta), nevidljivi (fizički skriveni, ali poznatog identiteta) ili vidljivi i poznati, ali skrivenih očiju. Pokazalo se da je odsustvo kontakta očima jednako važan element u komunikaciji i da su ispitanici skloniji neprijateljskom ponašanju ako njega nema.

Kako da otvorimo treće oko i kroz njega pogledamo u svet...

"Još nismo jasno utvrdilio zašto je baš kontakt očiju toliko krucijalno bitan", kaže bihejvioralni psiholog Lapidot-Lefler, "ali očigledno je da razumevanje signala koje šaljemo očima podstiče empatiju i poboljšava komunikaciju."