Akademik Vladeta Jerotić jedan je od najistaknutijih neurospihijatara i psihoterapeuta u Srbiji, a osim toga, bio je i književnik, folozof i neko ko rečima na svojim predavanjima leči ljude i zadire u njihova srce. Isticao je ljubav kao jednu od najvećih vrlina i delio je na više vrsta, govorio je koliko je vera važna za ljudsku dušu, a roditeljima poručivao da se vole i vole svoju decu.

Napisao je razne knjige koje se bave različitim poljima čovekog života, od ljubavi, braka, roditeljstva, do seksualnosti, psihologije, fizičkog zdravlja i religije. Njegove misli se citiraju, a knjige čitaju kao životni priručnici koji u sebi kriju smernice kako da se čovek izbori sa izazovima na koje svakodnevno nailazi.

Kada je reč o ljubavi, govorio je - "Čovek je zadovoljan i naslađuje se kada ga neko voli, ali je radostan kada on voli. Ljubav i radost svakako su čovekove osobine i doživljaji koji ga čine najvećom snagom prirode."

Smatrao je da različitosti u braku i ljubavi mogu da postoje, kao i da je prava ljubav ona koja može podstaći oba partnera da se duhovno razvijaju, napreduju i postanu najbolja verzija sebe. Često slušamo savete da ne možemo i ne treba menjati drugu osobu, i to je istina. Međutim, moramo pronći balans u odnosima, posebno u ljubavnom odnosu, što znači da je uvek neophodno promeniti neke stvari kako bi odnos funkcionisao i kako bismo sve radili za naš zajendički cilj - da ljubav živi i raste.

Ali to ne treba da znači da treba po svaku cenu menjati partnera u potpunosti, da ga treba kritikovati stalno ili uslovljavati. Prema Jerotiću, postoji samo jedan način da promenite partnera i učinite ga boljim, a to je ljubav!

"Nije, doduše, lako voleti čoveka onakvog kakav jeste, ali samo ako budemo u stanju da ga ne samo prihvatimo već i da ga zavolimo upravo onakvog kakav jeste, podstaći ćemo ga da postane onakav kakav može da bude. Zato, ako nekoga stvarno volite, pokušajte da ga promenite svojom ljubavlju, a ne ultimatumima." - rekao je Vladeta Jerotić.

Anketa

Da li je moguće promeniti drugu osobu snagom ljubavi?

Izvor: Sensa