Kako smanjiti rizik od oboljenja i sačuvati zdravlje i dugovečnost? Pored zdrave i izbalansirane ishrane Psiholog i bloger Mark Barton ističe 3 važne stvari:

"Da biste to uradili, morate se baviti sportom, vežbama disanja, uzeti kontrastni tuš(smena tople i hladne vode). Ali sa strane psihe treba, pre svega, da obratimo pažnju na okruženje koje može uticati na naše raspoloženje i rad. Ako ovi faktori negativno utiču na vaše emocionalno stanje, onda nešto treba promeniti."

On je podsetio da je imunitet odgovoran za zdravstveno stanje u ljudskom telu, ali da je u našoj moći da ojačamo imuni odgovor na određenu bolest.

Psiholog je primetio da zbog stresa ljudi mogu razviti ozbiljne bolesti, ali ukoliko do njih dođe važno je raditi i na psihološkoj pozadini kao uzroku, rešiti se negativnih emocionalnih naboja, što je jedan od puteva ka izlečenju.

"Pitanje svake bolesti je svest: to treba razumeti i realizovati. Ako čovek to ne uradi, ne uradi analizu i ne razume šta utiče na psihu, kada se bolest pojavi, oporavak će biti teži," smatra stručnjak.

Zbog toghga je važno pored fizičkog zdravlja redovno voditi računa i o psihičkom zdravlju, mentalnoj higijeni. Svakla emocija može utivcati na naše ćelije i organe. Svakodnevno praktikujte tehnike opuštanja, poput šetnje kroz prirodu, tople kupke, joge, meditacije, vežbajte optimizam - ovo je značajna prevencija od oboljenja.

Izvor: Sensa