Serafim Sarovski je ruski svetitelj čije mudrosti o životu, ljubavi, duhovnosti i zdravlju se i danas citiraju. Sveti Serafim nije zapisivao svoje reči, već su njegove besede drugi slušali, prenosili jedni od drugih i zapisivali.

Prema predanjima, živeo je u kolibi u šumi, u samoći i molitvi. Negovao je posebno poštovanje prema prirodi, svim životinjama i biljkama. U pričama o Svetom Serafimu, zapisano je kako su mnoge divlje životinje dolazile u njegovu kolibu, kao i da je za ljubimca pripitomio medveda.

Neke od njegovih najznačajnihih mudrosti odnose se na zdravlje i govore nam koliko duhovno stanje može biti povezano sa nastankom bolesti, danas takva oboljenja nazivamo psihosomatska.

Prema Serafimu Sarovskom bolest nastaje iz 3 razloga:

1. Mnoge tegobe proizilaze iz činjenice da čovek postaje apatičan i tužan. Treba stalno pokušavti da imamo "radostan duh" - radosna i srećna osoba može sve!

2. Takođe se možete razboleti ako ste stalno ljuti i besni na druge. Ne biste smeli da dopustite negativnim osećanjima da uđu u vašu dušu, rekao je Sarovski, neophodno je zadržati harmoniju i mir u sebi. "Nađite mir u svojoj duši i hiljade će se spasiti oko vas,"rekao je svetitelj.

3. Rizik od bolesti se povećava ako osoba stalno čini neke vrste lošeg dela. Kao rezultat, pojavljuje se neka vrsta bolesti. Ona se ne javlja kako bi čovek patio, već se daje tako da čovek ima vremena i mogućnosti da se promeni svom srcu, postane bolje verzija sebe i shvati u čemu je pogrešio. "Bog nije uzrok zla, nije on taj koji nam šalje tegobe. Češće se sami dovodimo u žalosno stanje."

Serafim Sarovski govorio je da treba izbeći žaljenje, već negovati strpljenje, zahvalnost i radost kako bismo sačuali zdravlje.

"Mnogi ljudi s godinama imaju slabije telo, ali jaču dušu." - Serafim Sarovski

Izvor: Sensa