Tokom vrelih letnjih dana preporuka je da se jede što laganija hrana koja neće prepoteretiti organizam, a opet će mu obezbediti hranljive materije. Na prvom mestu je povrće. Najbolje je da se konzumira u svežem stanju, kako bi zadržalo važne vitamine I minerale. Evo koje povrće možete jesti koliko želite jer je niskokalorično i pritom veoma zdravo.

Pečurke sadrže oko 30 kalorija u 100 g a veoma su zdrave. Izvor su vlakana, kao i vitamina C, D i folata. Imaju pozitivan uticaj na rad jetre, prema nekim studijama pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Vrganji su izuzetno bogati dijetalnim vlaknima. Jedna porcija zadovoljava čak polovinu potreba za ovim suspstancama koje su vema važne za pravilan rad creva i probavu. Bukovače sadrže dosta kalijuma zbog čega se naročito preporučuju svima koji pate od visokog pritiska. Pečurke sadrže dosta glutaminske kiseline koja je važna za regeneraciju ćelija i tkiva. Sjajna su zamena za meso, ako izbegavate namirnice životinjskog porekla, a mogu se spremiti na različite načine- staviti u sos, čorbu, izpeći u rerni….

Spanać ima samo 25 kalorija u 100 grama. Sadrži karotenoide, uključujući beta karoten i lutein koji sprečavaju bolesti očnog sistema. Ovo povrće sadrži i antioksidante koji se bore protiv oksidativnog stresa, slobodnih radikala i upala u telu. Takođe, spanać je dobar izvor gvožđa. Jedna porcija sadrži oko 20 odsto dnevnih potreba za ovim mineralom, kao i dosta folne kiseline (oko 50 odsto dnenvih potreba) i vitamina A.

Kelj ima 50 kalorija u 100 grama. Ovo pomalo zanemareno lisnato povrće bogato je vitaminom K, vitaminom C, kalcijumom i vlaknima. Naročito se preporučuje osobama koje imaju srčanih problema. Poznato je da sadrži kalcijuma koliko I mleko, stoga je njegova odlična zamena ukoliko izbegavate namirnice životinjskog porekla. Takođe ima glukozinolate, supstance koje se razgrađuju tokom varenja i pretvaraju u aktivne supstance izotiocijanate, a pomažu u detoksikaciji organizma. Sprečavaju oštećenje ćelija i imaju protivupalno dejstvo.

Rukola sadrži samo 25 kalorija na 100 grama. Bilo da je jedemo kao salatu ili dodatak siru ili na primer pici, rukola je namirnica koju nema potrebe da dodatno začinjavamo, dodajemo so i slično jer je prilično aromatična. Sadrži dosta kalijuma, koji je posebno važan za regulisanje pritiska I izlučivanje natrijuma. Ima znatnu količinu vlakana, vitamina K, a pozitivo deluje i na kosti, imuni i nervni sistem.

Izvor: Sensa