Kada se na poslu dogode stresne situacije, anpeti ste ili radite pod pritiskom, teško je zadržati fokusiranos, a ovo negativno deluje i po vaše zdravlje. Psihološkinja Elena Hlevnaja istakla je kako najlakše možete da se rešite stresa dok ste na poslu:

"Zaposleni na poslu doživljava veliki stres. On je odgovoran za donošenje odluka u neobičnim situacijama. Kao rezultat, povećava se stepen unutrašnje napetosti i podložnost stresu. To, pak, negativno utiče na posao. Zaposleni su nefokusirani, fiksirani na iskustva, njihova radna efikasnost opada."

Šta učiniti u takvoj situaciji? Jedna od klasičnih i najčešćih metoda jeste da odete u kratku šetnju tokom pauze. Možete ručati u parku ili prošetati ispred zgrade u kojoj radite. Ovo daje efekat emocionalnog rasterećenja i čini da budete smireniji i više koncentrisani.

Međutim, negativne emocije takođe mogu pomoći da se prilagodite poslu, ali samo ako osoba zna kako da se u odnosu na njih postavi. Na primer, bes daje energiju, tuga vam omogućava da se bolje bavite smirenošću i analitikom, a strah vas kratkoročno čini aktivnijim u rešavanju problema.

Psihološkinja Elena Hlevnaja ipak savetuje da se ne uključuje u odnos sa negativnim emocijama, već da pokušate češće da sprečite stres, a kada se pojavi da vratite mir. Šetajte više, bavite se omiljenim hobijem posle posla i posvetite dovoljno vremena sebi.

Ukoliko ne pravite pauze van zgrade u kojoj radite, kada ste pod stresom, biće dovoljno da ustanete i prođšetate par minuta po kancelariji ili hodniku. Na ovaj način će se impulsivnost emocija smanjiti.

Izvor: Sensa