Da li vam je stalo šta će drugi reći ili misliti o vama? Koliko se obazirete na druge ljude, na utisak kakav ostavljate u društvu? A kada ste se poslednji put udubili u svoju dušu i osvestili svoja osećanja? Važno je da budemo povezani sa sobom, da razumemo sebe, da smo jedno sa svojim bićem... Zbog toga barem jednom nedeljno postavite sami sebi sledećih 5 pitanja - ovo će vam pomoći da budete srećniji:

1. Koje sam nove stvari naučio?

Deca sa velikom radošću istražuju svet. Ali što smo stariji, možemo imati osećaj da već razumem sve o ovoj ludoj planeti. Ali nikad nije kasno za učenje – nije važno šta novo naučite. Kada učimo nove stvari, u mozgu se pojavljuju nove neuronske veze, a ovo je važno za održavanje mentalnog zdravlja. Radoznalost je ono što vam pomaže da ostanete zainteresovani za život uopšte.

2. Koliko je stresa u mom životu (i odakle dolazi)?

Neophodno je da pratite i priznate da li imate "sagorevanje" Ili živite pod stresom. Kada shvatite šta u vama budi ta osećanja, pokušajte da ih promenite. Ukoliko jednostavno ne postoji takva šansa, onda je dobro da poradite na svom stavu prema ovoj situaciji.

3. Kako se osećaju moje telo i moja duša?

Praćenje radosti je takođe veoma važno. Tačnije, u principu je važno da budete svesni svega što vam se dešava u svakom trenutku i uvek. Kako vaše telo reaguje na vaše emocije, strahove i misli? Gde u njemu žive stege i kompleksi, sećanja iz detinjstva ili brige za budućnost? Telo i duša su povezani, a fizičko zdravlje je u direktnoj vezi sa mentalnim zdravljem. Stoga, treba da skenirate – šta ima novo kod mene? Odakle ova misao? Da li mi se sviđa? Šta da radim sa njom? Ako, kao rezultat vaših zapažanja, smatrate da je ljutnja, bes ili nezadovoljstvo, potrebno je nešto preduzeti po tom pitanju.

4. Šta dajem drugim ljudima?

Razmislite kakvi su vaši postupci prema drugim ljudima, kako se vaše misli, reči i dela odražavju na njih. Kakvu energiju prenosite drugima? Pokušajte da vaša relacija bude od srca do srca, od ocmeha do osmeha... Potrudite se da iskoristite svaki trenutak sa najbližima na najbolji mogući način - vredeće!

5. Kako mogu da poboljšam svet ili sebe?

Ovo pitanje se obično javlja nakon pretrpljene krize ili kada doživite neuspeh. Sledeću put pokušajte da ne čekati nevolje kako biste napravili korak ka samopoboljšanju. Težite svakog dana da postanete bolji, prvenstveno kao čovek, tada će i svet postati savršeniji, ljubazniji i čistiji.

Izvor: Sensa