Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 načina na koji tišina menja vašu dušu i mozak: šta se događa ako provedete samo 2 sata dnevno u tišini

Zvuk tišine obnoviće vaše telo, um i dušu! Evo šta će se dogoditi u vašem mozgu i organizmu ako se samo 2 sata dnevno posvetite tišini...

  Izvor: Foto: Profimedia

U našim zauzetim, užurbanim životima; dani i godine prolaze, a mi ne obraćamo pažnju na to koliko je zagađen naš mozak, zbog svega što se stalno događa oko nas. Tu je i zagađenje zvuka koji prekomerno stimuliše naš mozak, uzrokuje stres, neraspoloženje, depresiju i anksioznost.

Programirani smo da čujemo neke zvukove u svakodnevnom životu, a da ih i ne primećujemo. Zvuk televizora, radija ili gomile ljudi po ulicama, naših mobilnih telefona, saobraćaja, buke s ulice, buke iz komšijine kuće ... zvukovi svuda, sve vreme.

Mi uopšte ne shvatamo šta ta prekomerna stimulacija čini našim ćelijama u mozgu. Naučna istraživanja pokazuju da uzrokuje više štete nego što smo svesni, piše The minds journal. Može li ova šteta da bude reverzibilna? Naučna istraživanja, takođe, pokazuju da tišina ima moć da popravi stvari, a ovo je način na koji se to radi:

1. Tišina nam pomaže da se smirimo i da se osećamo mirnije

Ukoliko bi mogli sebi da priušte jedan ili dva sata tišine svaki dan, učinili bi nešto vrlo zdravo za naš um i naše telo. U tišini, naš mozak se počinje prilagođavati na mirnije stanje bića i tada se osećamo opušteno i mirno. Mi regulišemo disanje usporavanjem našeg mozga, umesto da se fokusiramo na stresne događaje. Mogli bi čak da se oseećamo pospano. Zamislite da ne morate da gledate TV ili slušate radio ili da ne morate da imate svoj mobilni telefon. Daleko od tehnologije na kratko, bićete u kontaktu sa samim sobom. Tišina vam to pruža.

2. Tišina popravlja naše ćelije u mozgu

Dokazana je činjenica da tišina ima moć da pomladi i popravi naše ćelije u mozgu. Ako dva sata dnevno provedemo u tišini, vaš mozak će započeti proces popravka. Vaša memorija će početi da se poboljšava, bićete odmorni i vaša tolerancija na stres će se povećati. Jači mozak znači jače telo. Sve počinje u tim malim sivim ćelijama. One reaguju na ono čemu ih izlažemo. Dakle, ako hranimo naš mozak s dobrom hranom (slikovito rečeno), on će postati zdrav i proces starenja će se usporiti.

5 razloga zbog kojih je ponekad bolje ćutati: evo kad je tišina najbolji odgovor...

3. Tišina nam dugoročno pruža više zadovoljstva

Nadam se da niste zavisni od televizije, radija i pametnih telefona. Dobro, postoji mogućnost da smo zavisni od jedne od ovih stvari, ako ne i više. To je savremeni način života, pa ne možemo to lako izbeći. Da li ste ikada zastali i razmislili o tome kakav bi vaš život bio kada ne bi posedovali TV? Razmislite o svim besmislenim emisijama i vestima koje gledamo na TV - u. Na kraju, šta mi radimo? Radimo, dolazimo kući, zaspimo pred televizorom, idemo u krevet, sledeće jutro se budimo i sve to ponavljamo. Izbacivanjem ovih stvari iz svog života, pronaćićete bolje načine na koje možete provesti vreme ili s porodicom i prijateljima ili sami sa sobom. Zadovoljstvo dolazi kada odbacite loše navike i zamenite ih onim boljim. Trošenje slobodnog vremena na taj način dopašće vam se zagarantovano.

4. Tišina poboljšava naša čula

Kada sedimo u tišini, zapravo postajemo svesni našeg okruženja, ali u drugačijoj dimenziji. Čujemo zvukove koje pre nismo primećivali - šum vetra ili možda lišće koje nežno dodiruje jedno drugo, grane drveća koje se pomiču, možda daleki zvuk životinje...

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj